Čiščenje kraške jame MT7

MATERIJA

11 10
 2016

Člani koprskega Jamarskega društva Dimnice (JDD) so 11. oktobra 2016 čistili kraško jamo MT7, ki leži v neposredni bližini naselja Materija v Brkinih. Skozi ozek vhod so izvlekli za kubični meter odpadkov predvsem industrijskega porekla in ostankov živalskih kadavrov. Pod zemljo ostaja – po oceni vodje akcije Francija Malečkarja – še najmanj deset kubičnih metrov odpadkov. Namen čiščenja ni bil samo fizično odstranjevanje nesnage, temveč tudi opozoriti na onesnaženost te in drugih kraških jam, kar ogroža neoporečnost vode, ki jo pijejo tako v Brkinih kot v Istri. Za dokončno očiščenje jame MT7 bo potrebna še veliko obsežnejša akcija.

Pobudniki čiščenja so organizatorji X-teka Dimnice (skozi podzemlje in po okolici Dimnic). Vsak udeleženec te tekaške prireditve namreč prispeva en evro za čistost kraških jam. Sodelovali so magistrski študenti varstva narave Univerze na Primorskem. Vabljeni so bili predstavniki nekaterih državnih organov, ki pa se na vabilo niso odzvali.

Akcijo sta ob organizatorjih X-teka Dimnice podprla Občina Hrpelje-Kozina in Rižanski vodovod. Naslednji X-tek bo že to nedeljo, 16. oktobra 2016, v Slivju. Za prijavo bo čas še tudi na dan prireditve od 8. do 10. ure. Razpis najdeš tu spodaj.

 

dimnice-ciscenje2
Predsednik JDD Janko Brajnik (desno) in Franci Malečkar s študenti UP ob odpadkih iz jame MT7.

 

dimnice-ciscenje1
Posnetek iz brezna.

 

dimnice-ciscenje3
Vhod v jamo je ozek in spust v brezno dokaj težaven.

Video je na povezavi.

 

VJ, foto: JDD Koper