Ljudstvo tekačev in Dušan Mravlje na Banka Koper 2. Istrskem maratonu

IZOLA

26 03
 2015

Bliža se druga izvedba Istrskega maratona, ki ga bo 11. in 12. aprila 2015 gostila slovenska Istra. Središče dogajanja bo tokrat Izola, 10-kilometrska proga bo vodila od Kort proti Izoli, 21-kilometrska po izolski in koprski občini, 42-kilometrska pa še po piranski. Na seznamu tekmovanj bosta letos dve primorski prvenstvi, v maratonu in polmaratonu. Njuna botra bodo Primorski pokalni teki, DLT Filipides in spletni portal Ljudstvo tekačev, ob sponzorski podpori družbe Arctur d.o.o. Nova Gorica, vodilnega ponudnika storitev s področja visoko zmogljivega računalništva v Jugovzhodni Evropi.

Lani prvič izvedenemu odprtemu prvenstvu Primorske v maratonu, ki ga je v dogovoru z organizatorji Banka Koper 1. Istrskega maratona in Primorskih pokalnih tekov v Kopru izpeljalo Ljudstvo tekačev, se letos pridružuje odprto prvenstvo Primorske v polmaratonu. V letu 2015 namreč ne bo več teka Maratonina del Carso, ki so ga 36-krat pripravljali tržaški tekaški organizatorji in na katerem so zadnja leta gostili tudi primorsko prvenstvo. Ta tek je bil tudi vključen v serijo PPT. Da se tradicija primorskih prvenstev ne bi prekinjala, se je vodstvo PPT odločilo odprto prvenstvo izpeljati v okviru BK2IM. Zaradi lažje izvedbe in ugotavljanja izidov so razvrstitev kategorij prilagodili kategorijam, veljavnim na BK2IM (te so enake tudi za maraton).

Šest pokalov PPT bo v absolutni konkurenci odprtega primorskega prvenstva v polmaratonu pripadlo po trem tekmovalcem in tekmovalkam na 21-kilometrski progi, razdelili pa bodo še dvakrat po deset kompletov medalj za uvrstitve v starostnih kategorijah. Ta razglasitev bo sledila razglasitvi izidov vseh polmaratoncev; razlika med obema je v tem, da na odprtem prvenstvu sodelujejo le državljani Republike Slovenije (mednarodna udeležba bo tokrat verjetno še bolj pisana, kot je bila lani).

Izola bo pozdravila tudi najboljše maratonce na primorskem odprtem prvenstvu, to bo druga izvedba tega tekmovanja v kraljevski tekaški panogi. Tudi tokrat bo za prvenstvo poskrbelo Ljudstvo tekačev, ki mu je s svojim sponzorskim prispevkom pomagal Arctur d.o.o., družba s pretanjenim posluhom za tek in tekače, pobudnica za dobrodelni prednovoletni tek v novi Gorici, Goricatlon. Sodelovalo bo tudi DLT Filipides.

Svojo udeležbo na BK2IM in primorskih prvenstvih napoveduje tudi proslavljeni ultramaratonec Dušan Mravlje, eden od dveh tekačev, ki sta pretekla tri celine: Severno Ameriko, Evropo in Avstralijo. 63-letni Dušan se je tekmovalno upokojil, teče le še zase, z veseljem, tako pravi, pa bo prišel pogledat BK2IM, kjer ga bo Ljudstvo tekačev prosilo, da pomaga razdeliti priznanja najhitrejšim maratoncem. Napoveduje tudi, da bo maratoncem delil pijačo na neuradni, zasebni »okrepčevalnici« pri Mirjani v Strunjanu, tako kot lani. Vsi, ki poznajo Dušanov okus in njegovo pojmovanje teka, vedo, kaj na tej okrepčevalnici na 35. kilometru lahko pričakujejo razen vode ...

Lanske zmage v maratonu ne bosta branila niti Aleš Žontar ne Daniela Da Forno, napovedana pa je udeležba primorske prvakinje Mojce Kermavnar.

 

mirjana

 

"Okrepčevalnica" Pri Mirjani bo tudi letos odprta.

 

mravlje-500

Dušan Mravlje je lani malo tekel, malo pa serviral pijačo tekaškim kolegom in kolegicam.

 

VJ