Za Modri trak v Ankaranu in Bovcu

SLOVENIJA, ITALIJA

04 03
 2020

Tekmovanje polmaratoncev za Modri trak Ljudstva tekačev je krstno izvedbo doživelo v Škocjanu pri Ronkah, naslednji  dve pa bosta sledili v Ankaranu in Bovcu. Bolje so začeli Italijani, zdaj so na vrsti Slovenci. Še do 15. marca se lahko prijavite za ankaranski maraton, pravkar so odprli prijave za bovškega.

Prijave za Luka Koper 7. Istrski maraton, letos bo njegovo središče v Ankaranu,  se počasi iztekajo, 15. marec bo zadnji dan, ko bo še mogoče oddati prijavo. Med tremi razdaljami je tudi polmaratonska, ki  bo štela kot druga preizkušnja polmaratoncev za Modri trak. Na prvi, v Škocjanu 26. januarja, so v obeh konkurencah, moški in ženski (in seveda tudi skupno) slavili italijanski tekači, pri čemer so moški zaostali manj kot ženske, ki jih ni bilo dovolj za celo ekipo. V Ankaranu utegne biti 5. aprila drugače, tam bo Slovenijo zastopalo veliko kakovostnih tekačev in tekačic, podobno sliko na startu oziroma cilju pa gre pričakovati tudi v Bovcu 19. septembra, tako da se zna zgoditi, da bo odločitev o skupnih zmagah padla šele na četrti tekmi v Gorici 18. oktobra. Blitz Bovec maraton je pravkar objavil razpis svojih treh tekov in prva, najnižja cena za individualno prijavo je 25 evrov. Velja jo izkoristiti, saj gre za eno najugodnejših cenovnih ponudb med maratoni na tem koncu sveta.

V konkurencah slovenskih in italijanskih ekip veljajo vse štiri preizkušnje, v posamični pa tri najboljše. To pomeni, da za slovenske tekače ni še nič izgubljenega, če so zamudili nastop v Škocjanu. Če se udeležijo  tekov na 21 kilometrov v Ankaranu, Bovcu (tam bo proga dolga 22 kilometrov) in Gorici, si lahko še vedno priborijo eno od 12 lent Ljudstva tekačev in praktičnih nagrad organizatorjev tekov, ki jih bodo delili v Škocjanu na začetku prihodnjega leta.

Za razliko od Odprtih prvenstev Primorske v maratonu in polmaratonu (Ankaran in Bovec), za katere se morajo tekmovalci prijaviti, se za konkurenco Modrega traka ni treba prijavljati, vse bodo opravili organizatorji in Ljudstvo tekačev. Naloga tekačev je samo kar najhitreje opraviti s progami, nagrada pa bo sorazmerna z njihovo uspešnostjo.

Ponovimo osnovne informacije o tekmovanju za Modri trak/Nastro azzurro. Na vsakem od naštetih polmaratonov po pet najboljših tekačev in tri najboljše tekačice (absolutna uvrstitev) iz Slovenije in Italije prejme ustrezno število točk. Seštevka teh točk določita zmagovalca med »ekipama« Italije in Slovenije. Ob koncu sezone seštevek točk, osvojenih na vseh štirih polmaratonih, določi skupne zmagovalce.

Takrat se seštejejo tudi točke posameznih tekačev in tekačic, ki so odtekli (vsaj) tri teke. Po trije najuspešnejši tekači in tekačice iz Slovenije in iz Italije (skupaj 12) bodo na prvem teku v sezoni 2021 prejeli posebne lente Ljudstva tekačev in praktične nagrade organizatorjev tekov. Od Slovencev je sta za zdaj v najboljšem položaju Martin Ocepek in Jana Kotar Ilijaš, ki sta v Škocjanu osvojila tretje in četrto mesto. Več na: https://www.ljudstvotekacev.si/sl/domov/aktualno.html (spodaj).