Simon »La bestia« udaril še tretjič

SOVODNJE

01 05
 2013

Gorskokolesarska oziroma gorskotekaška štafetna prireditev Triajur, ki jo v Slovenski Benečiji pripravljajo za 1. maj, seveda diši tudi po prazniku dela, je pa predvsem srečanje prijateljev gora, zlasti Matajurja, in športa. Začeli so leta 1997, v sredo pa so Benečani izpeljali že 17. tekmo. Prva je bilo merjenje med prijatelji, sodelovalo je 13 ekip, duh prijateljstva pa se obnavlja iz leta v leto in je bil živ tudi tokrat, ko so našteli rekordnih 114 prijavljenih ekip. Startalo jih je 108, na cilj jih je prišlo 105. Med njimi je bilo osem slovenskih. Lahko bi jih bilo več, meni Simon Alič, »primorski« Gorenjec, boem gorskega teka in kolesarjenja. Že tretjič (vsakokrat, ko je nastopil) je zmagal med solisti, »one-man-band« ekipami.

Vreme je šlo organizatorjem in tekmovalcem na roke, edino snega in blata je bilo za okus nekaterih preveč. Tudi metrski zameti so ovirali spust v tretjem delu proge, med vrhom Matajurja in ciljem v Mašeri (dobrih pet kilometrov, -860 metrov). Tehnično zahteven spust je terjal zbranost in rezervo moči v nogah – če je bilo to le mogoče. Redki so bili, ki se niso vsaj enkrat povaljali po snegu ali blatu, hujših nezgod pa ni bilo. Skupil jo je eden od organizatorjev, Mattia Cendou, na levi roki so mu morali narediti osem šivov. A je prišel na cilj in je nato tudi sodeloval pri izpeljavi prireditve.
Prva dva odseka sta bila vzpona. Najprej kolesarjenje z gorci iz Sovodenj proti vasi Matajur, +1100 metrov na 12 kilometrih poti, kjer so se verige trgale in padale iz vodil. Tudi Alič je dvakrat popravljal verigo in je na cilj prve

etape privozil šele šesti, s približno dvema minutama zamude za vodilnim Diegom Carnegluttijem, očitno najnevarnejšim tekmecem med solisti. Tokrat je Videmčan Michele Ermacora, ki je na enem od prejšnjih Triajurjev Aliča poimenoval La bestia, Zverina, namesto solistične kariere izbral skupinski nastop – ekipa GS Aquileia B je končala na drugem mestu, v njej pa sta tekmovala še stara znanca z Matajurja, Tržačan Gianni Sclip in zamejec iz Boljunca Paolo Glavina.

Toda najlepše je šele prihajalo. Hujša je strmina, bolj ustreza slovenskemu boemu Simonu. Za začetek teka je zavrnil ponujeni kozarec vode in s polnim plinom odhitel proti vrhu gore, tri kilometre in 660 metrov metrov više. Sledil je hitri spust in na cilj je prispel tretji absolutno; čas je bil za minuto slabši od lanskega, ko pa ni bilo toliko snega in blata. Zamudo za Diegom je nadoknadil in ga za seboj pustil še za dodatne (skoraj) tri minute. Standarde Triajurja še vedno postavlja La bestia!

Med najboljšimi so bili še nekateri Slovenci (mimogrede, v slovenščini jih je pozdravil sovodenjski župan Germano Cendou). Borut Rovšček iz Posočja je bil drugi najhitrejši kolesar, Paolo Glavina drugi najboljši spustaš, četrta med ekipami je bila posoška Nike 32 (Rovšček, Aleš Lo Duca, Maksi Uršič), peta med ženskimi ekipami pa bovški Kanin dvojice Jadranka Drlič-Nela Vitez. Koprski dvojec Tomi Slokar-Venčeslav Japelj je nastopil petič zapored in se absolutno uvrstil na 61. mesto, kar za fanta, ki sta tej številki blizu tudi po letih, niti ni tako slabo (hvalabogu, nikakršnih posebnih priznanj za malo starejše ni bilo!).

Tokrat sicer ni bilo zraven katerega od italijanskih olimpijskih šampionov, bolje rečeno šampionk, kot prejšnja leta, toda vse drugo je potekalo po tradiciji, vključno z nagradami za vse. Zdi se, da so v Benečiji našli pravo formulo tudi za prijavljanje, ki organizatorjem marsikje drugje sivi lase, potem pa znajo zatežiti zlasti s plačevanjem startnin. Za Triajur se lahko prijaviš po e-pošti, plačaš (15 evrov na osebo) ob prevzemu startnih številk, za svoj denar pa dobiš prekrasno tekmo s pašto in srečelovom na koncu. Najbolj pa človeka prevzame njihov pristen odnos, domačnost in prijaznost. Tega smo na primorskih tekih sicer vajeni, drugod pa je vse redkejša odlika organizatorjev.

 

Izidi:

Absolutno:

  1. A.S.D Aldo Moro Paluzza (Moro, Francescato, Morassi) 1:39:28
  2. GS Aquileia B (Sclip, Ermacora, Glavina) 1:39:48
  3. Simon Alič (ŠD Nanos, KD Brda) 1:44:26
  4. ...
  5. Nike 32 (Rovšček, Lo Duca, Uršič) 1:50:15

Solisti, moški:

  1. Alič
  2. Diego Cargnelutti 1:47:18
  3. Emanuele Antonutti 2:00:02

Solistke:

  1. Isabella Milani 2:31:55
  2. Giovanna Del Gobbo 2:45:38

Vsi izidi na povezavi.

 

VJ

 

Simon Alič

Simon Alič s pokalom za najboljšega solista, zmagovalca v tekmi, posvečeni spominu na pokojnega domačega športnika Marina Iussiga.

 

Diego Cargnelutti

Diego Cargnelutti se je prvi pognal na tekaško progo proti vrhu Matajurja.

 

Gianni Sclip

Gianni Sclip predaja štafeto Micheleju Ermacori.

 

Paolo Glavina

Paolo Glavina, drugi najhitrejši spustaš.

 

Start kolesarske dirke

Na startu kolesarske dirke. Simon Alič desno, s št. 13.

 

Še nekaj fotografij je na povezavi.

Video pa je na povezavi.