Premiera Krog trejla

SEČOVLJE

28 08
 2020

Prostovoljci Ljudstva tekačev (LT) so na zadnji avgustovski petek izpeljali tretji trejl tega poletja, premierno izvedbo Krog trejla. Med 20 tekači sta bila najhitrejša Mitja Volčanšek in Tina Mavrič.

Pripadniki LT so tekači, ki imajo na Slovenskem največ priložnosti za sodelovanje na tekih v času epidemije, od marca dalje. Najprej jim je bil ponujen reXov tek Izola-Koper-Izola, sledili pa so trije trejli, vsi trije v premierni izvedbi: Socerb, Brežec, Krog. Serija trejlov, konec katere bodo najuspešnejši prejeli še priznanja za uvrstitve v tem nekoliko improviziranem pokalu LT, pa najverjetneje še ni končana. Korona je muhasta, zato prostovoljcem LT najbrž ne gre očitati, da ni vse vnaprej predvideno. Utegne se namreč zgoditi, da bodo izumili še kakšen trejl po Istri ali Krasu, preden se bodo proti zimi vrnili k reXovim tekom.

Tokrat je tek zarisal Edi Sorgo, domačin, ki se na Krog nad Sečovljami občasno odpravi na tek. Trejl meri 8,5-kilometra in ima 280 metrov vzponov. Risanje ni bilo dovolj, traso je bilo treba še očistiti in označiti, potem pa je LT nanjo povabilo ljubitelje teka na tretji trejl tega nesrečnega poletja. Ne pretirana promocija je bila zadostna za udeležbo 20 tekačev, kar je v optimalnih okvirih organizatorjev – ne premalo ne preveč za takšen butični tek. Seveda je bil – kot vsi teki LT – brezplačen, ni pa bila to ovira, da tekačem ne bi postregli z domačimi slivami in figami (Bruno Flego, hvala!) ter tehničnimi majicami X-teka Dimnice. Pri pijači je na pomoč priskočil Istrski maraton. Ko smo že pri Dimnicah, povejmo, da tega teka v septembrskem terminu ne bo, še vedno pa je v igri oktobrski.

Tekači so ocenili, da je trasa Krog trejla, kar nekako čudežno speljana mimo večjih naselij in ne po prometnicah, zelo lepa. Pripombi sta bili dve: da so si bile oznake na nekaj mestih nekoliko preveč vsaksebi in da bi bilo manj potenja, če bi start premaknili na še nekoliko poznejši čas (tek se je začel ob 17.30). Na razglede z grebena, po Šavriniji in na morje, ni bilo pripomb. Se je pa videlo, da je bilo med tekmovalci malo izkušenih trejl tekačev, saj je večina spregledala navodilo, naj s seboj prinesejo svoje lončke. Organizatorji so to predvideli, za dve okrepčevalnici so priskrbeli biorazgradljive kozarce, točili so opremljeni z zaščitnimi maskami in rokavicami, pa tudi podelitev je bila opravljena skladno s previdnostjo NIJZ, šest najhitrejših je ob medaljah imelo na voljo tudi razkužilo.

Med moškimi sta bila najhitrejša Izolana, Mitja Volčanšek, ultraš, ki zna pritisniti na plin, ko gre za krajše razdalje, in Asim Kaltak, pred desetletji član elitne skupine slovenskih tekačev, ki so maratone tekli okrog dve uri in pol. Za mednarodno razsežnost teka je poskrbel tretjeuvrščeni Salvatore Licata. Med ženskami je slavila Tina Mavrič (za iztek si je dan kasneje zagotovila nastop na gorskem teku v Zadlogu), ki domačega teka vsekakor ni hotela zamuditi. Druga je bila Tea Poropat, to je bil njen prvi trejl, tretja pa Tatjana Grajžl. Preračun na virtualno starost 30 let je na prvo mesto postavil Asima Kaltaka, na drugem mestu med ženskami pa je Tatjana prehitela Teo. Tik pod stopničke se je v starostnem hendikepu zavihtel Tine Valič, ki trka na vrata sedemdesetih (pokale v skupni uvrstitvi trejlov LT bodo določili prav ti, preračunani izidi).

Tekli so tudi štirje mladi piranski veslači, pripeljala jih je njihova trenerka, neumorna Lea Sorgo, ki je pri označevanju proge priskočila na pomoč bratu Ediju.

 

Izidi:

Moški:

  1. Mitja Volčanšek 39:37
  2. Asim Kaltak 42:31
  3. Salvatore Licata 44:08

Ženske:

  1. Tina Mavrič 56:53
  2. Tea Poropat 57:38
  3. Tatjana Grajžl 58:12

Starostni preračun:

Moški:

  1. Asim Kaltak 33:07
  2. Mitja Volčanšek 37:07
  3. Salvatore Licata 40:49

Ženske:

  1. Tina Mavrič 49:23
  2. Tatjana Grajžl 49:38
  3. Tea Poropat 55:52

Fotogalerija 1 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipNePyzhOpoaQLRDAvKpJFoKsxf5_5Ld61HvZEH-_wuQ3ZgLsXMqDy_g2jNzQEn4wg?hl=sl&key=Z2drUzRZUnlwbHBVMzZOeXhKUHM1VlFyTGxEUVdn

Fotoglaerija 2 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipN1AlHLUgZqNvncjjeLhFE5l3XGCK6GL5chhnfrJ2ogBZVTzO4osaHyNoT-uXpcNw?key=cWFvVFFHSG00RVZlZHd5dG1pQjB2eV9zNGdxR29R

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=9ZVLf6sCMak&feature=youtu.be


VJ (avtor je eden  od organizatorjev teka)