Brežec trejl

BREŽEC PRI DIVAČI

05 07
 2020

Zmagovalca prve izvedbe Brežec trejla sta Elis Filipič in Ana Radivo. Teklo je 40 tekačev, njihov gostitelj je bila kmetija Pri Grandovih.

Ljudstvo tekačev še naprej skrbi za to, da tekačem ni dolgčas, v času korona virusa je pripravil že tretji tek. Vsi teki so skladni z možnostmi, ki jih dopuščajo veljavna pravila preventive pred virusom, kot jih določata NIJZ in vlada, ob spoštovanju zapovedanega reda. Tudi drugi trejl LT je po številu udeležencev in organizatorjev ostal znotraj omejitve, tokrat je bila ta 50 oseb; ob 40 tekačih je sodelovalo še deset prostovoljcev, na voljo so bila razkužila (ob protivirusnih tudi sprej proti klopom), uporabljali so zaščitne maske.

Tek je startal ob neobičajnem času, ob 18. uri, termometer je takrat kazal 30 stopinj. Toda v gozdni senci, 6.500 metrov dolga proga s 160 metri vzponov je bila večinoma speljana skozi gozd, je bilo kar prijetno. Seveda je napor naredil svoje, posledicam vročine se ni bilo mogoče izogniti, a ni bilo videti, da bi kateremu od tekačev ta škodovala, kot se je že dogajalo na nekaterih poletnih tekih v takšnem času. Na progi je bila okrepčevalnica, seveda tudi na cilju, kljub temu, da startnine – kot običajno na tekih LT – ni bilo, je bilo na voljo celo pivo, najpriljubljenejša tekaška pijača – ob vodi, seveda. Ni manjkalo priložnostnega prigrizka, domačega peciva, tudi tokrat je svojo specialiteto prispevala Nensi, Nevena Arsić Gracin, farmacevtka, ki je čas na progi namesto za hitenje porabila za nabiranje šentjanževke.

Zmagovalca sta bila absolutna favorita na startu, podprvak PGT Elis Filipič in šampionka Istrskega maratona Ana Radivo, nekam skromna pa je bila njuna prednost pred zasledovalcema, Tomažem Kendo in Rebeko Petrovčič. Tretji Primož Cergolj niti ni gojil upov, da mu uspe kaj več, saj se zaveda, da – vsaj v tem obdobju – dobro obvladuje predvsem ravnine, manj pa vzpone. Med dekleti je tretje mesto zasedla Špela Ferjančič z večjim zaostankom in le nekaj sekundami prednosti pred veteranko Romano Jemec Opeka. Morda ji je to prednost prinesel na tekaški Primorski dodobra uveljavljen priimek, kdo bi vedel …

Izidi, preračunani na virtualno starost 30 let, pokažejo, da sta bila najhitrejša Postojnčan Robert Petrovčič in Ana Radivo, precej više kot v absolutni razvrstitvi pa so v tej konkurenci veterani z vpisanimi 70 leti (kakšnim več ali kakšnim manj) Tine Valič, Milan Doganoc in Vladimir Savić, slednji s 77 leti najstarejši udeleženec trejla.

Progo si je zamislil in jo uredil Niko Dolgan iz Divače, ki je na Brežcu preživljal svojo mladost. Tako kot se v manjših krajih rešuje večino težav, je bilo tudi tokrat; za usmerjanje na progi je Niko na pomoč poklical družinske člane. Po teku je v ospredje stopila družina Požrl s kmetije Pri Grandovih. Tri generacije so se izkazale z gostoljubnostjo in njim gre velik del zaslug za to, da se je zaselek Brežec z le nekaj več kot 20 prebivalci vpisal med tekačem naklonjene primorske kraje, ki imajo svoj tek. Morda je to celo najmanjši kraj s tekom, vsaj v tem koncu Slovenije, kdo bi vedel. In na koncu ni manjkala niti torta, pripravljena posebej za to priložnost …

Ljudstvo tekačev namerava po pavzi v visokem poletju pripraviti vsaj še en trejl in na koncu razglasiti najboljše v tej seriji (prvi trejl je bil na Socerbu). Konkurenti bodo morali imeti pretečeno večino tekov, manjkali bodo lahko le na enem. Za zdaj še ni mogoče napovedati, kje in kdaj bo naslednji trejl, zato velja spremljati objave LT tako na spletni strani kot na Facebook profilu.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Elis Filipič 27:54
  2. Tomaž Kenda 28:00
  3. Primož Cergolj 30:02

Ženske:

  1. Ana Radivo 33:59
  2. Rebeka Petrovčič 34:29
  3. Špela Ferjančič 42:36

Preračun na starost 30 let, moški:

  1. Robert Petrovčič 25:36
  2. Elis Filipič 25:48
  3. Tomaž Kenda 26:54

Ženske:

  1. Ana Radivo 31:26
  2. Rebeka Petrovčič 34:29
  3. Romana Jemec Opeka 36:24


Fotogalerija (z izidi) je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipPXxwUTIbGMhzDOLLrjsuaV6Se8Ou7TxGtYnQyTNVbuYSM_Q7nW9VygvaS828Zcrw?hl=sl&key=RFZCOXZ5d1V2S2VzSU5HZGVkTlJNR3FLTlhpdUZ3

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=itERdixWuQU&feature=youtu.be

 

VJ (avtor je član skupine organizatorjev)