7. Gorski tek na Sabotin

SOLKAN

16 02
 2020

Novogoriški javni zavod za šport je ob pomoči sodelavcev in prostovoljcev 16. februarja 2020 izpeljal sedmi gorski tek na Sabotin. Najboljši čas je sicer zabeležil poklicni kolesar Kristijan Koren, ker pa je Koren do maja 2021 zaradi dopinga kaznovan, je po njegovi diskvalifikaciji zmagal Dušan Globočnik Soudi iz Domžal. Med ženskami je slavila Tina Klinar.

82 gorskih tekačev je prvič nastopilo na kronometrski 2,4-kilometrski progi s 510 metri vzpona, ki se je začela na kolesarski poti med Solkanom in Plavmi in končala na najvišji točki Sabotina. Tako so se izognili uvodnemu kilometru ravnine in kavernam, tek je imel manj zgodovinskega pridiha, to pa je bilo nekaterim všeč in drugim nekoliko manj, to dodatno vrednost teka so pogrešali. Ko smo, denimo, po mnenju vprašali zmagovalko Tino, je povedala, da ji je zgolj strmina bolj všeč od kombinacije ravnine in klanca, drugouvrščeni Varineji Drašler pa so bolj všeč kaverne.

Dan je bil zelo prijeten, vrh hriba je bilo topleje kot v dolini, tako da so se tekači dodobra prepotili. Zaključek z razglasitvijo izidov je bil na običajnem mestu, pri koči oziroma muzeju.

Pri moških se je zapletlo prav na vrhu. Prvi na cilju, s startno številko 4, poklicni kolesar Kristijan Koren, je tudi po prihodu zadnjega tekmovalca v cilj držal prvo mesto, enako je bilo na razglasitvi, kjer je prejel priznanji za absolutno zmago in prvo mesto v starostni kategoriji. Dan pozneje pa ga je vodja tekmovanja Miha Repič diskvalificiral, saj je ugotovil, da za Korena do maja 2021 velja prepoved nastopanja na športnih prireditvah javnega značaja (v slovenski antidoping organizaciji SLOADO so na prošnjo Ljudstva tekačev pojasnili, da prepoved velja za vsa tekmovanja, ki se financirajo iz javnih virov oziroma jih organizirajo javne športne organizacije). Tek na Sabotin in pokal Primorski gorski teki izpolnjujeta oba pogoja, saj prvega organizira javni zavod za šport, drugemu pa pomagata fundacija za šport in (koprska) športna zveza.

Tako je z enodnevno zamudo slavil Dušan Globočnik Soudi iz Domžal pred kolegom Davidom Vogrinom iz Kamnika, če se ne motimo, sta oba na PGT novinca, tretje mesto pa je pripadlo aktualnemu podprvaku PGT Elisu Filipiču. Vogrin je napredoval tudi v kategoriji, drugo mesto je zamenjal s prvim.

Teklo je tudi kar nekaj italijanskih tekačev, med njimi je bil najhitrejši Giorgio Turel, ki se bo v drugem delu sezone preizkusil tudi kot organizator. Mešana, italijansko-slovenska ekipa bo predvidoma v oktobru na Sabotin pripravila še en tek, tokrat s startom v Podsabotinu, ki bo štel za udeležbo.

V času, ko nastaja ta zapis, seznam preostalih tekov v pokalu PGT še ni dokončan, tako da ne znamo napovedati, kje se vidimo naslednjič.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Dušan Globočnik Soudi (KGT Papež) 20:30
  2. David Vogrin 21:04
  3. Elis Filipič (Endorfin) 21:54

Ženske:

  1. Tina Klinar (KGT Papež) 22:55
  2. Varineja Drašler (TK Šmarnogorska naveza) 24:32
  3. Urša Trobec 28:05

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Anej Likar (ŠD Nanos)
člani: David Vogrin
st. člani: Dušan Globočnik Soudi
ml. veterani: Giorgio Turel (GSA Pulfero)
veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Danilo Pudgar (TD Burja)
ml. članice: Varineja Drašler
članice: Tina Klinar
st. članice: Kristina Vanceta
ml. veteranke: Nataša Drašler
veteranke: Urša Trobec
st. veteranke: Tea Bajc (Atletik Ajdovščina)

Vsi izidi so na:

https://bit.ly/2SzuviP


Fotogalerija je na:
https://bit.ly/38xsIR3

Video je na:
https://bit.ly/2vCANFo


VJ