20. Štanjelski tek

ŠTANJEL

07 12
 2019

ŠK Društvo Hruševica in VS Hruševica sta na prvo decembrsko soboto izpeljala 20. Štanjelski tek. Našteli so rekordnih 278 tekačev, lanski zmagi sta ponovila Petra in Marko Tratnik.

Dan je bil lep, do 11. ure, ko so se tekači podali na desetkilometrsko progo, se je temperatura dvignila do za tek prijetnih vrednosti. Široka promocija, predvsem pa dober glas o tem teku, ob znanih privlačnostih Krasa, sta pritegnila tekače iz notranjosti Slovenije, ne samo tradicionalnih gostov z Dolenjske in iz gorenjskih Hotavelj, ki so se pripeljali z avtobusi. Novomeški Marathon je bila najštevilnejša skupina, sledili so mu novogoriški Počasni, a drzni ter domače in soseske tekaške skupine. Rekord iz leta 2016, 266 finišerjev, je bil presežen za 12 imen, številnim Italijanom so družbo delali še celo Litovci in Poljaki. Vzdušje je bilo, kot vedno, prešerno.

Ponudniki domačih dobrot niso naredili slabega posla, ni pa šel v denar samo teran. Jubilej teka, pred 20 leti je bila njegova pobudnica Vera Poljšak, so obeležili z rezanjem (izvrstnih) pršutov, seveda brezplačno, in velikima tortama, zmagovalec pa je odprl veliko steklenico priložnostnega šampanjca (hvala, Marko, da si bližnjim prisotnim prihranil šampanjsko kopel!).

Sestra in brat Tratnika iz Žagoliča pri Colu sta ponovila lanski zmagi, Sergeja Lipušček, nepopustljiva veteranka iz Idrije, je že nevemkaterič zasedla tretje mesto. Pred njo je bila Petrina klubska kolegica Klementina Lemut. Petra je po prihodu na cilj povedala, da ji je Klementina dala popra, v strmino je bila hitrejša, na Petrino srečo pa nova trasa premore tudi ravnino. Podaljšanje proge na nekaj manj kot deset kilometrov, ob 120 višincih, so tekači pozdravili. Prevladujoča ocena je, da je trasa prijetna, tekoča in panoramska ter da jo velja obdržati. Zaradi sprememb se rekordi seveda štejejo na novo. In časa zmagovalcev nista ravno slaba …

 

Izidi, absolutno:

Moški:

  1. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 34:50
  2. Alessandro Maraspin (Sportiamo TS) 35:44
  3. Filippo Pagavino (Ronchis Runners) 36:04

Ženske:

  1. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 38:15
  2. Klementina Lemut (ŠD Nanos) 38:25
  3. Sergeja Lipušček (DLT Filipides) 42:27

Vsi izidi so na fotogaleriji.

Fotogalerija je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipN7lPjIatGn6b1bq42uQIDi-yDV5YG_EXRwN15z9GW6tGoI3xK1RLZlFHRz8KjVdg?key=YVVpNWg1SExSbGFWUm5yNVpLYXl5d2dLaEphWjlR

Video je na.
https://www.youtube.com/watch?v=cTKPp8GudL8

 

VJ