41. Goriški čezmejni polmaraton

GORICA

06 10
 2019

Gruppo marciatori Gorizia (GMG) je prvo oktobrsko nedeljo izpeljalo 41. čezmejni polmaraton mesta Gorice. Na slovenskem terenu so italijanskim organizatorjem, kot to počnejo že dolga leta, priskočili na pomoč člani ŠD Mark iz Šempetra. Najboljša slovenska uvrstitev  je šesto mesto Jane Kotar Ilijaš.

Od 354 tekačev iz osmih držav, kolikor so jih našteli na cilju, je bilo 22 Slovencev, ki v Gorico ne zahajajo več tako množično kot pred leti, ko so tudi marsikdaj krojili vrh izidov. So pa bili vsi zadovoljni s tekom in so se v Gorici dobro počutili. Tokrat sta bili naši najvišji uvrstitvi šesto mesto Jane Kotar Ilijaš in enajsto Marjana Robiča. Slovenska so bila še štiri prva mesta in dve drugi v kategorijah.

Goriški teki običajno postrežejo tudi z nastopi afriških atletov. Zaradi denarnih nagrad najboljšim in finančno podprtih vrhunskih časov imajo rekreativni tekači priložnost na delu videti (in z njimi deliti progo) odlične tekmovalce. Tako je bilo tudi tokrat. Vrh izidov je izpisalo pet Kenijcev, prvi in drugi sta sicer zaostala za najboljšim časom teh polmaratonov (zaradi spremembe proge se rekordi štejejo na novo), toda oba pa sta tekla hitreje od slovenskega rekorda na tej razdalji (Roman Kejžar, 1:02:49, leta 2000 v Ferrari). To je bil užitek za tekaške sladokusce, čeprav tokratni Kenijci v morju vrhunskih tekačev iz te države doma ne sodijo med najboljše. Zmagovalec Charles je dosegel drugi najboljši čas goriških polmaratonov, za najboljšim je zaostal za 21 sekund.

Pri ženskah sta bili na startu dve Etiopijki, ob njiju pa nekdanja evropska prvakinja v maratonu, tudi večkratna olimpijka, Anna Incerti s Sicilije. Anna je prepričljivo ugnala tekmici, najboljša dekleta pa so po prihodu na cilj, seveda utrujena, pokazala veliko dobre volje in medsebojne solidarnosti. Anna je za najboljšim ženskim časom zaostala samo za pet sekund.

Goriški polmaraton (Maratonina Transfrontaliera Citta di Gorizia) je vstopil v peto desetletje, zadnji dve ga vodi predsednik GMG Emiliano Feleppa. 41. izvedba na prvo oktobrsko nedeljo se je morala soočiti s konkurenco miljskega Evromaratona, kar zadeva Slovence z novomeškim polmaratonom in še z nekaj drugimi teki, tako da število tekačev ni doseglo 400. Sicer pa za goriški polmaraton, katerega trasa šest kilometrov poteka tudi po slovenskih tleh in je svojevrsten dokaz čezmejnega tekaškega sodelovanja, velja, da sodi med bolje organizirane tekaške prireditve. Slovenci ga imamo tik pred nosom, Primorci tako rekoč na domačem dvorišču, odlikuje pa ga tudi neproblematičnost pri vpisovanju, ki je na večini italijanskih tekov glavna ovira za naše tekače. Teki GMG so bili vedno prijazni do slovenskih tekačev, nekaj let so Primorci v okviru nabrežinskega polmaratona imeli celo svoje (odprto) prvenstvo. Po tem, ko Palmanova, tam je teklo tudi po 800 Slovencev, ni več gostoljubna, so goriški cestni teki lahko še bolj priljubljena destinacija.

V prihodnjem letu bo GMG 26. januarja 2020 pripravil Soški polmaraton (Maratonina del' Isonzo), 18. oktobra 2020 pa Goriški polmaraton. Briškega polmaratona (Maratonina del Collio) prihodnje leto ne bo. Tema dvema tekoma velja posvetiti več pozornosti, kot smo jo doslej, saj za Slovence zaradi svojih značilnosti predstavljata zanimivi destinaciji. Ljudstvo tekačev v sodelovanju z GMG pripravlja še nekatere dodatke tema tekoma, ki bodo slovenskim tekačem Ronke in Gorico naredili še privlačnejša. O tem vas bomo kmalu obvestili, vsekakor pa 26. januar in 18. oktober velja že zdaj vpisati na tekaški koledar.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Charles Kamau Karanja (Kenija) 1:02:34
  2. Kipkorir Birir (Kenija) 1:02:44
  3. Sammy Kipngetich (Kenija) 1:03:53

11. Marjan Robič (AK Triglav Kranj) 1:18:06, 13. Mirko Janjatovič (KGT Papež) 1:20:15

Ženske:

  1. Anna Incerti (Italija) 1:13:23
  2. Addisalem Tegegn (Etiopija) 1:15:42
  3. Gedamnesh Yayeh (Etiopija) 1:18:33

6. Jana Kotar Ilijaš (DLT Filipides) 1:30:30, 8. Maruša Turk 1:33:20

Zmage v starostnih kategorijah so si priborili Jana Kotar Ilijaš, Valda Dornik, Tomaž Kalan in Mirko Janjatovič, drugi mesti sta osvojila Matjaž Vrhunc in Marjan Robič

Fotogalerija 1 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipMDICVT_p6_wvzuTNWJ7u-IBjthMdwjhAwTDCiG5vWeOBaeqYIqAb9qxR76LBw9dw?hl=sl&key=T0JHajZlQmt4bGh5a0N3SHc0WEpsR2t6dk1yMk5B

Fotogalerija 2 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipMDOUtvhCh2T69aY1GzMD7pxC5MPEG8zjl7WnzK1VtlXtpU2HjOs48ySh-sl83s9Q?hl=sl&key=Ry15X3Vnc3RfLXNLMl9hUEhyQzJCRVF4WkJnNXpn

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=rEZWJ-0d7eA&feature=youtu.be

 

VJ