4. Bovec maraton

BOVEC

14 09
 2019

Tekaško društvo Bovec je 14. septembra 2019 četrtič pripravilo svoj Bovec maraton novega štetja (prvo serijo maratonov so izpeljali na začetku 80. let 20. stoletja). Na cilju smo našteli 1204 tekače iz 21 držav, od tega 144 maratoncev, 12 več kot lani. Maratonski tek je veljal tudi za Odprto prvenstvo Primorske, zmagala sta Franci Volkar in Neža Mravlje.

Najprej so startali udeleženci Zabavnega teka na osem kilometrov, teklo je več žensko kot moških. Zmagal je domači favorit Tobi Gaberšček, ki pa se v času razglasitve izidov ni prikazal na prizorišču. Drugemu Aljažu Makovcu je sledil Filippo Pagavino, Italijan, ki zelo rad prihaja na slovenske, zlasti primorske teke, zadnjič je tekel v Postojni. Med ženskami je slavila Kristina Bele, premagala je tudi drugouvrščeno Nizozemsko Dorian Van Den Burg in Avstrijko Birgit Paulitschke.

Med polmaratonci in maratonci so že prevladovali moški, skupni seštevek po spolih pa je skoraj izenačen (615:589). Opazna je prisotnost žensk na najdaljši progi, kaže, da impresivni vzponi na zadnjem delu proge nežnega spola ne prestrašijo. Na cilju smo našteli 110 maratoncev in 34 maratonk.

Na 22-kilometrski (pogojno rečeno polmaratonski) progi je s kar precej truda zmagal Robert Kotnik. Za njim je s skokom tek končal Avstrijec Gernot Hammer, tretji je bil Boštjan Jenčič. Po lanski maratonski zmagi je Jasmina Pitamic Vojska letos presedlala na polmaraton in zmagala s četrturno prednostjo, tudi ona je tek končala s skokom.  Sledili sta ji Belgijka Debby Gabriels in Italijanka Alessandra Gratton.

Zmagovalec maratona je bil že drugič (prvič je slavil predlani) Gorenjec Franci Volkar, drugi je bil Klemen Rojnik, na cilju je bil kar izčrpan, tretji pa Gregor Močnik iz Tolmina. Med ženskami je zmagala Neža Mravlje, hčerka prvega zmagovalca bovškega maratona (leta 1981 je zmagal Dušan Mravlje). Tako kot Jasmini sta tudi Neži, tokrat s polurno zamudo, sledili tujki, Čehinja Lucie Krajčova in Italijanka Elisa Pivetti, ki je bila tretja že lani. Neža je bila predlani v Bovcu druga najhitrejša maratonka, njen takratni čas je bil za deset minut slabši. Za razliko od tekačev na krajših progah so maratonci tarnali zaradi vročine, Neži – denimo -, pa je bilo sonce bolj všeč kot naliv z bliskanjem pred dvema letoma.

Ker so se za uvrstitev Odprtega prvenstva Primorske v maratonu potegovali tekači s slovenskim državljanstvom, je bila razvrstitev na vrhu pri moških enaka kot v glavni tekmi, pri ženskah pa sta Neži družbo delali Urška Lamovec in Alenka Kontelj, peta in šesta na cilju glavne tekme.

Četrta maratonka je bila 25-letna Veronika Cencen. Veronika je raziskovalka na področju bioinženiringa, trenutno živi, študira (pripravlja doktorat) in dela v Švici, tek pa je ob ritmični gimnastiki njen glavni šport. V ritmični gimnastiki (je neverjetno gibčna, kar ji med drugim omogoča njena drobna dekliška postava) je bila leta 2013 članica državne reprezentance, ki je nastopila na univerzijadi. Je prava svetovljanka, živela je že v kar nekaj državah, med drugim govori mandarinsko kitajščino. Svoje nekajdnevno bivanje v Sloveniji je izkoristila za nastop v Bovcu, bovškega maratona pa se je lotila brez pravega treninga, njen najdaljši tek doslej, Wings for Life World Run,  je bil dolg 33 kilometrov. Kljub temu je prišla tik pod stopničke – in bila na cilju seveda dodobra izmučena. Drugo mesto v primorski uvrstitvi ji je ušlo zaradi nesporazuma: ko je izpolnjevala prijavo, so ji rekli, naj napiše kraj bivanja, to pa je tačas Švica, čeprav je Veronika slovenska državljanka. Na Primorskem je tekla na zadnjem Šmarskem gorskem teku, kjer je zmagala v svoji kategoriji. Morda bomo to zanimivo tekačico kmalu spet videli na primorskih in slovenskih tekih.

Neža Mravlje je v Bovcu zmagala še na četrtem slovenskem cestnem maratonu (Radenci, Ljubljana, Istrski, Bovec) in osvojila slovenski tekaški Grand Slam. Po naših podatkih je to že prej uspelo tudi Jasmini Pitamic Vojska, za druge maratonce (predvsem maratonce) pa nimamo podatkov in prosimo za dopolnitev te statistike. Ne bi bilo slabo, če bi se ta tekaški GS uveljavil, to bi prispevalo k zanimivosti in dodatni privlačnosti teka.

 

Izidi:

Maraton, absolutno, moški:

  1. Franci Volkar (ŠKD Mekinje) 2:52:12
  2. Klemen Rojnik 2:59:08
  3. Gregor Močnik (Tminski migavci) 2:59:39

Ženske:

  1. Neža Mravlje (AD Kronos) 3:14:00
  2. Lucie Krejčova (Češka) 3:37:00
  3. Elisa Pivetti (Italija) 3:39:31

Odprto prvenstvo Primorske v maratonu:

Moški:

  1. Franci Volkar
  2. Klemen Rojnik
  3. Gregor Močnik

Ženske:

  1. Neža Mravlje
  2. Urška Lamovec (Pedagoška fakulteta) 3:59:49
  3. Alenka Kontelj 4:05:30

Polmaraton (22 km):

Absolutno, moški:

  1. Robert Kotnik 1:24:32
  2. Gernot Hammer (Avstrija) 1:26:51
  3. Boštjan Jenčič 1:27:31

Ženske:

  1. Jasmina Pitamic Vojska (AK Radovljica) 1:30:51
  2. Debby Gabriels (Belgija) 1:45:43
  3. Alessandra Gratton (Italija) 1:46:19

8 km:

Absolutno, moški:

  1. Tobi Gaberšček (AD Mass) 27:21
  2. Aljaž Makovec (AM Runningteam) 27:47
  3. Filippo Pagavino (Italija) 28:32

Ženske:

  1. Kristina Bele (AK Pivka) 35:16
  2. Dorian Van Den Burg (Nizozemska) 35:23
  3. Birgit Paulitschke (Avstrija) 36:10

Vsi izidi so na:
http://www.timingljubljana.si/rezultati.aspx?IDtekme=3736&tip=B

Fotogalerija je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipOph24HdRnWt2xxhQIctT6IkUwdMIPx_I6U0nSB3PdGQpngQL3z83Xl4QTCAGPeTQ?hl=sl&key=TktjTDUxNmU1b3pJd2J5bllfdUY5bnU3SWxodHp3

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=wSD9zYFt-nU&feature=youtu.be

 

VJ