18. Tekaški vzpon na Široko

MOST NA SOČI

15 08
 2019

ŠKTD Lom je za 18. Vzpon na Široko (za gorske tekače in kolesarje ter za cestne kolesarje) pripravil nekaj sprememb, tako da so stari rekordi arhivirani. Nova najboljša časa med tekači sta postavila Simon Alič in Sergeja Lipušček.

Lani smo slišali predloge, kako popestriti prireditev, ki ob športnem delu vedno prinese tudi kulinarično obilje, tako za tekmovalce kot njihove spremljevalce. Namesto za štafete ali kaj podobnega so se organizatorji letos odločili za premestitev startnega mesta iz Mosta na železniško postajo in za spremembe tras. Cestni kolesarji so dobili daljšo, 26-kilometrsko progo, gorski tekači in kolesarji pa za malenkost daljšo progo z malo manj višinci. Tekači spremembe ocenjujejo ugodno, menijo, da je zdaj proga še prijetnejša. In kaže, da je tudi hitrejša (zmagovalka, ki je že lani postavila rekord, je letos zabeležila še 34 sekund boljši čas).  Uradno tekmovalci premagujejo 580 višinskih in 4.900 dolžinskih metrov.

Prijavljen je bil tudi Miran Cvet, eden od dveh trenutno najboljših slovenskih gorskih tekačev, vendar ga v Most ni bilo. Pogrešali smo dvoboj Cvet : Alič, Simon pač v drugih tekmecih ni imel dovolj močne konkurence, ki bi ga prisilila, da bi tekel hitreje. Najbliže mu je prišel še en Gorenjec, Stanko Janžekovič. Po lanskem teku, ko je samo Simon uro ustavil pod 30 minutami, je bilo letos vpisanih pet časov, boljših od pol ure. Tretji je bil presenetljivo Borut Albreht iz Hotedršice, sicer odličen ravninski tekač, ki pa praviloma ne teče gorskih tekov.

Med ženskami je bila spet najboljša, tako kot lani, nepopustljiva idrijska profesorica matematike Sergeja Lipušček, letnik 1966. Neprimerno mlajši Varineja Drašler (Sergeja je starejša od Varinejinih staršev, ki sta tudi tekla na Široko) in Ana Vrečar, klubski kolegici v TK Šmarnogorska naveza, ji nista prišli do živega, sta ji pa dovolj dobro dihali za ovratnik, da je Sergeja vpisala odličen čas. Varinejin čas je bil boljši od lanskega Sergejinega rekorda. Pripisali so ji najverjetneje napačen čas in ji odškrnili sekundo, saj je bila čez ciljno črto pred Matevžem Permetom, kateremu so uradno dodelili čas 32:35. Moralo bi biti obratno. Tudi sicer je bilo z objavo vrstnega reda nekaj težav, v času, ko nastaja ta zapis, je na seznamu tistih, ki naj ne bi končali teka, kar nekaj takšnih, ki so zagotovo prečkali ciljno črto.

Otroških nastopov ni bilo veliko, tekli so samo mlajši dečki in deklice, so pa bili njihovi nastopi srčni in dober zgled za odrasle. Zmagovalca sta bila pričakovana, Luka in Vita sta najbolje zastopala svoji družini, brez katerih bi bila ta konkurenca bistveno bolj siromašna.

Bolje kot pisanje izidov je organizatorjem uspevalo skrbeti za okusno, obilno in ne predrago hrano, za tekmovalce pa so tradicionalno priskrbeli tudi praktične nagrade.

Naslednji tek iz serije PGT bo otliški gorski tek 25. avgusta.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Simon Alič (ŠD Nanos) 27:24
  2. Stanko Janžekovič (AD Železniki) 27:50
  3. Borut Albreht (AK Velenje) 28:54

Ženske:

  1. Sergeja Lipušček (DLT Filipides) 32:11
  2. Varineja Drašler (TK Šmarnogorska naveza) 32:36
  3. Ana Vrečar (TK Šmarnogorska naveza) 34:12

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Borut Albreht
člani: Florian Alphe ASTB)
st. člani: Stanko Janžekovič
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Simon Strnad
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Danilo Pudgar (TD Burja)
ml. članice: Varineja Drašler
članice: Jerca Poznič
st. članice: Ana Radivo (ŠD 3šport)
ml. veteranke: Vida Drole PD Podbrdo)
veteranke: Sergeja Lipušček
st. veteranke: Marta Šorli (PGT)
ml. dečki: Luka Močnik (AD Posočje)
ml. deklice: Vita Leban Jež (AD Posočje)
st. dečki: -
st. deklice: -

Vsi izidi so na
http://www.primorskigorskiteki.si/index.php/rezultati-2019

Fotogalerija 1 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipN8H3Yrh3wSQew_wIPd2gt6VRt_x6dY5qJJ6P_VgBeonEQEXoddF59ZVCsekWL2lQ?hl=sl&key=VkhPVHpsQ2w0eWROcUVsaGNNT1h3aWxUWVlKVVFn

Fotogalerija 2 je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipNPeMae7V9RYMwQcGG4BwN1cWZoapyYI3IK4mRLG8fBASTlkpOsaxykGRhazDGdsQ?key=Y0drVm9URFZic2tualpaTXpYS1hfdS1FUEJQU1l3&hl=sl

Fotogalerija 3 je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipNIElPWudcZ96soKGkp-3WNo2iGN2x_mRj7r-RDhWcSlvCT_JKd8Qp0e7KTqj8H2A?hl=sl&key=am51WU9qT2FfRGt0MFhIcEc1ZEdiQkZrckdCNlZR

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=Uw27uCuLpcY&feature=youtu.be

 


VJ