8. Šmarski tek

ŠMARJE PRI SEŽANI

03 08
 2019

Tek, ki pravzaprav niti ni pravi gorski tek, je pa v sporedu Primorskih gorskih tekov, je tudi tokrat zadovoljil pričakovanja udeležencev. Prvič so pripravili dva teka, na 7,7 (275 višincev) in 4 kilometre, na njih pa je nastopilo rekordno število tekačev, 129. Na daljši progi, za točke PGT, sta med 112 tekači slavila Varineja Drašler in Marko Tratnik, ki je izboljšal svoj prejšnji rekord.


Vaška skupnost Šmarje in Stojan Rodica s sodelavci so tudi tokrat pripravili prijetno tekaško druženje in tekači so z odobravanjem sprejeli tako osnovno tekaško ponudbo kot dodatno dogajanje, ki je popestrilo večer. Organizatorji so letos dodali še tek na štiri kilometre, ki ga je odteklo 17 tekačev (zmagala sta oče in hči Ervin in Sara Furlan). Šmarski program se je že lepo uveljavil, večerni termin se je izkazal za dobro izbiro. Vreme je tokrat sodelovalo, vročina ni bila prehuda in na progi skozi gozd se je dalo teči brez prehudih dodatnih naporov.

Konkurenca je bila verjetno najmočnejša doslej. Za prihod v Šmarje sta se odločila Mojca Kermavnar in Mitja Kosovelj. Dveletni Lovro se je, medtem ko sta starša tekla, zabaval v družbi za malenkost mlajše Mete, hčerke Lucije Krkoč in Jurija Vidriha. Lucija tokrat ni tekla, na vrsti je bil Jurij. Marko Tratnik je po nekajletni odsotnosti spet tekel (sestro Petro so zadržali drugi opravki) in po pričakovanju se je za zmago meril z Mitjem. Svetovni prvak teče poredko, o rednem treniranju ni govora, njegov zadnji uradni nastop se je zgodil pred nepolnim letom v italijanski Collini. Šmarje so bile nekakšno ogrevanje za letošnji nastop štafet v Collini 18. avgusta, ko bo Edvin Kosovelj močni mednarodni konkurenci spet po robu postavil slovenske trojke na ravni državne reprezentance.
Marko je bil močnejši, ob zmagi je zabeležil še rekord proge, svojega starega je popravil za 15 sekund. Mitja na cilju ni deloval utrujeno, poznalo se mu je, da se je kar malo odvadil naporov tekmovanja in nekaj energije je ostalo neizkoriščene. Zmagovalec prejšnjega teka PGT (Jazne) Uroš Rozman je svoj najboljši čas v Šmarjah izboljšal za dobro minuto, a se je moral zadovoljiti s tretjo stopničko.

Med moškimi omenimo deveto mesto Filipa Jerale (zmagovalec v kategoriji), letnik 2004; pri tem je bil za mesto boljši od očeta Boruta (tretji v kategoriji), pred leti enega boljših slovenskih maratoncev. Petčlanska družina Jerala je bila v Šmarjah najuspešnejša, ob navedenih dveh se je s šestim mestom v kategoriji izkazal še Jakob (2006), uspešni pa sta bili tudi dekleti, mama Marjeta je bila četrta absolutno in je zmagala v kategoriji, hčerka Ana pa je bila peta v kategoriji, a je pred njo še vsa tekaška prihodnost (letnik 2009).

Med ženskami je svojo četrto zmago v PGT požela Vrhničanka Varineja Drašler, trojko mladosti na stopnicah pa sta dopolnili Veronika Krečič in Gaja Leban Jež, ki ji lahko pripišemo posebno priznanje za najuspešnejši nastop med mladimi (letnik 2006). Mojca Kermavnar, v času pred materinstvom že tudi državna prvakinja, se je uvrstila na 13. mesto, vse drugače pa bo, ko bo ta mlada zdravnica zaključila specializacijo in se spet lahko posvetila treningu. In ni izključeno, da bo tudi Mitja še našel čas in motivacijo za nastopanje v državni reprezentanci …

Tekači so pohvalili zasnovo te tekaške prireditve in trud organizatorjev. Zanimivo je, da je največ pohval prišlo iz ust najboljših, mednarodno najbolj uveljavljenih tekmovalcev.

Naslednji tek iz serije PGT bo Vzpon na Široko 15. avgusta, ki prinaša kar nekaj sprememb, zato svetujemo natančnejše branje razpisa.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 28:42
  2. Mitja Kosovelj (KGT Papež) 29:07
  3. Uroš Rozman (AD Olimpik – ŠD Lom) 29:36

Ženske:

  1. Varineja Drašler (TD Šmarnogorska naveza) 35:03
  2. Veronika Krečič (ŠD Nanos) 35:53
  3. Gaja Leban Jež (AD Posočje) 37:31

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Filip Jerala (Let's dance)
člani: Marko Tratnik
st. člani: Andrej Velišček (ŠD Kraški tekači)
ml. veterani: Tomaž Ferjančič (ŠD Nanos)
veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)
st. veterani: Robert Petrovčič (AK Pivka)
super veterani: Zvonko Šulin (Srpenica)
ml. članice: Varineja Drašler
članice: Veronika Cencen
st. članice:  Jerica Kravos (ŠD Nanos)
ml. veteranke: Marjeta Jerala (Let's dance)
veteranke: Urša Trobec (KGT Papež)
st. veteranke: Marta Šorli (PGT)

Vsi izidi so objavljeni na:
https://www.protime.si/rezultatitekem/680-03-08-2019-8-smarski-tek

Fotogalerija 1 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipPzZvqn0h5R-b9BoLTfLFB1XDRCjrynFWMBnwCX2f_Z2sB8_7PY6x5y1MasDkQ2Pg?hl=sl&key=YnJzX0pKZG9UcHNBYUhXdkYwajF0TDNVZDVKdWZ3

Fotogalerija 2 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipPsrv4G52kb-_L3ZTvsksnncK8UOERsNwnjDXh40WUVXVnHzR1ihJ_xUmuX33wH6A?key=bG9qX19EenM0TW9ETFpqSjBTdUtGWGJvSE1XY01R&hl=sl

Fotogalerija 3 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipOffxLu4m0r3ttF5ApRObU7CAiitxl4mHZWW_ri7XmjSLvNXAAHA1busLw4w8zzow?hl=sl&key=TVZsWkhvbU5CRFl4a1FCR1ExYTR4Mjd4Z1prMm93

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=8B_Jo-xkEDk

 

VJ