16. Tek na Špičasti vrh

ZADLOG

26 05
 2019

Društvo Trma iz Zadloga je na 16. izvedbi  svojega gorskega teka, ki šteje za članske in mladinske točke PGT, zabeležilo rekordno udeležbo 114 tekačev. Še zlasti veseli rekord udeležbe otrok, našteli smo jih kar 47. Najhitrejša na članski progi sta bila Marko in Petra Tratnik.

Dan je bil lep, zelo primeren za tek, čeprav je bila vremenska napoved pospremljena s kapljami. Ampak tako je bilo že velikokrat, in praviloma se je ulilo šele po koncu teka. Tudi tokrat je bilo tako, organizatorji so razglasitev izpeljali tako, da se je iztekla sekundo pred ploho. To je bil še en tek v zadloškem slogu, tipičen vaški, domači tek v najžlahtnejšem smislu besede. K njim prideš na prijateljski obisk, postrežejo ti s kavo, sokom, čokolado, sadjem, domačim jogurtom, pašto, le točeno pivo si moraš plačati sam, a po sindikalni ceni.

Teklo je 67 odraslih in 47 otrok. Seštevek 114 je rekord Špičastega vrha, rekordno je tudi število otrok, ki so tekli, zna biti, da jih toliko ni še nikoli teklo na katerem od Primorskih gorskih tekov. K temu je pripomogla oprostitev plačila startnine za domače otroke, so pa zato domača podjetja in zasebniki toliko raje prispevali praktična darila za vse udeležence. Težave pa so nastale ob vpisovanju tekačev, takšne množice organizatorji niso uspeli sprocesirati pravočasno, saj se jih je večina pojavila malo pred napovedanim startom, zato so starta tako mladinskega kot članskega teka za nekaj minut prestavili.  Zdaj vodja teka Florjan Lampe razmišlja, da bi prihodnje leto uvedli predhodne prijave z znižano startnino.

Marko Tratnik je bil še tretje leto zapored hitrejši od Simona Aliča, kot je spomnil dežurni statistik PGT Anej Likar, sam četrti absolutno, tretji je bil Denis Štenkler, ki je v cilj prišel z zadnjimi atomi moči. Med ženskami je slavila Markova sestra Petra pred Varinejo Drašler in veteranko Mihaelo Tušar. Simon, Urša Trobec in Stane Kogovšek so v nogah čutili sobotni gorski tek na Krvavec, zanje je bilo 400 višincev predvsem del regeneracije – ki pa Simonu in Urši ni odvzel užitka osvajanja medalj. Svoj prvi resnejši gorski tek je opravila Koprčanka Alenka Potočnik. Verjetno ne bo njen zadnji, za spodbudo ji bo srebrna medalja, ki jo je osvojila.

Med najmlajšimi tekači se je ponovno, kot že tolikokrat, izkazala družina Leban Jež, katere tekači nastopajo za OD Posočje. Svit in Vita sta zmagala, Kras je bil tretji, najstarejša Gaja pa je - namesto v kategoriji starejših deklic – tekla med člani ter osvojila absolutno četrto mesto, v svoji kategoriji pa je bila druga. Najmlajši Brin se je tokrat še igral ob progi s traktorjem (ali je bil tovornjak?), najbrž pa bo prihodnje leto že peti tekmovalec v družini.

Kot vselej zadnja leta je tudi tokrat nastopila skupina italijanskih tekačev. Med njimi je bil najuspešnejši Pierpaolo de Pazzi z zmago v kategoriji, ki svojim rojakom priporoča udeležbo na tekih PGT (sam je tekel za društvo PGT) in sta mu tako tek kot celotna prireditev zelo všeč. To je kategorija Simona Strnada, ki ga tokrat ni bilo na startu. Nastopil je na svetovnem gorskotekaškem prvenstvu za veterane, osvojil je bronasto medaljo.

Naslednjo nedeljo bodo gorski tekači nastopili na Ratitovcu, kjer bo izbirna tekma za sestavo reprezentance za EP, tekli pa bodo še za državne naslove, točke PGT in Pušeljc.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 21:49
  2. Simon Alič  (ŠD Nanos) 22:22
  3. Denis Štenkler (TK Šmarnogorska naveza) 24:11

Ženske:

  1. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 25:58
  2. Varineja Drašler (TK Šmarnogorska naveza) 27:56
  3. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 29:13

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Denis Štenkler
člani: Marko Tratnik
st. člani: Elis Filipič (Endorfin)
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Pierpaolo de Pazzi (PGT)
st. veterani: Stane Homec (ŠD Poljane)
super veterani: Zvonko Šulin (ŠD Boka)
ml. članice: Varineja Drašler
članice: Petra Tratnik
st. članice:  -
ml. veteranke: Nataša Drašler (Tek je lek)
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Rada Milič (ŠD Kraški tekači)
ml. dečki: Svit Leban Jež (AD Posočje)
st. dečki: Tone Pisk (Predgriže)
ml. deklice: Vita Leban Jež (AD Posočje)
st. deklice: Elizabeta Habe (Dream Team Habe)
 
Vsi izidi so na:
http://www.primorskigorskiteki.si/index.php/rezultati-2019

Fotogalerija je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipPgEu0ysxurZovfv0wjfJlVag_NHjiEluyaQ1gWxHnwZfjuVkzvoY87Ndu_q6JmTA?hl=sl&key=eXZOTm5UYzZIU2tuR3lHcFdzaW40UlV1Z19DbXRR

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=FoP4M7bAlMY&feature=youtu.be

 

VJ