Luka Koper 6. Istrski maraton

PORTOROŽ

14 04
 2019

Društvo Istrski maraton je v soboto, 13., in nedeljo, 14. aprila 2019, izpeljalo šesto izvedbo Istrskega maratona pod sponzorskim okriljem Luke Koper. Na maratonski progi sta bila najhitrejša Aleš Žontar in Jasmina Pitamic Vojska. Prireditve se je udeležilo 5100 tekačev, 4703 odrasli in 400 otrok, ti so tekli v soboto.

Še enkrat je imel IM srečo z vremenom. Jutro je bilo hladno in tudi čez dan je burja skrbela za to, da je bilo v senci mraz. Veter je maratonce na poti od Portoroža proti Kopru zaustavljal, zato pa jim je pomagal v obratni smeri. Število tekačev je bilo nekaj višje kot na prvih petih izvedbah, zaradi omejitve, ki jo postavljajo organizatorji na 5.000 odraslih tekačev, so ta nihanja odvisna predvsem od osipa prijavljenih tekačev. Na cilju v Portorožu smo našteli 303 maratonce (236 moških, 67 žensk), 1.981 polmaratoncev (1.255 moških, 726 žensk) in 2.419 tekačev na 9,5-kilometrski progi, skupaj 4.703 tekače (2545 moških, 2158 žensk). Razmerje moški : ženske je bilo 54 : 46, delež žensk se je v  primerjavi z lanskim letom nekoliko zmanjšal.  Maratoncev je bilo sedem več kot lani (296), in to po zaslugi žensk, katerih število se je z lanskih 53 povečalo na 67. Če bo to letošnji trend slovenskih maratonov, bo veselje v hiši, saj so lani štirje (ravninski) maratoni beležili padec števila finišerjev, en (Bovec) pa je beležil enako število maratoncev kot predlani. Zastopanih je bilo 32 držav (lani 25). Temu moramo dodati še približno 400 otrok, ki so tekli v soboto.

Nove občinske oblasti so po lanskih lokalnih volitvah nadaljevale s podporo maratonu, ta postaja stalnica turistične ponudbe in tudi siceršnje promocije slovenske Istre. Paradoks, da so portoroški lokali v nedeljo zaslužili manj kot običajno, je lahko razložljiv, učinek takšnih prireditev se kaže na daljši rok in na širši paleti storitev.

Za maraton je ob profesionalnih službah skrbelo tisoč prostovoljcev in 70 organizacij. Pridnih rok ni manjkalo, prvič so si organizatorji lahko na nekaterih področjih privoščili izmene in kadrovske rezerve (pa vseeno je bilo na koncu, ko so rezali gigantsko torto, namenjeno prostovoljcem, te poslastice dovolj tudi za druge prisotne). Delo je bilo opravljeno skrbno in pripomb je bilo malo.
Zdravstvenih težav je bilo - k temu je precej pripomoglo ugodno vreme - malo, beležili so dehidracije, krče in bolečine v mišicah, nekaj odrgnin in zvin gležnja.

Najvidnejši dosežek je uspel maratoncu Alešu Žontarju, s prepričljivo zmago je svoj niz nepremagljivosti podaljšal na štiri, na najkrajši progi pa je Peter Kastelic zmagal tretjič. Zanimivo je, da Peter svojih nastopov ne izbira sam, kot vodja rekreativne skupine GiBit se podreja demokratično sprejeti odločitvi o tem, kam bodo šli teč. In tu imajo primorski teki kar nekaj prednosti, Peter, ki je resno atletsko kariero končal prezgodaj, pa svoje rekreativno treniranje uspeva nadgrajevati v (tudi) zmagah na IM, MKM ipd.

Jasmina Pitamic Vojska se je s polmaratonske proge, na kateri je bila najboljša lani, letos preselila na maratonsko in zmagala z več kot 13 minutami prednosti. V izjavi za LT je povedala, da je že čas, da se izkažejo mlajše tekačice. Ana Radivo je stala stopničko niže, a je bila vseeno zadovoljna z dosežkom. Kako ne bi bila, saj je najuspešnejša med vsemi tekači na šestih IM. Pregledali smo vse stopničke na dosedanjih prireditvah, prvemu mestu pripisali tri, drugemu dve in tretjemu eno točko, jih sešteli in zdaj lahko razglasimo najboljše. Štiri ali več točk so zbrali po sedem moških in žensk. Radivo jih ima 13 (tri zmage in dve drugi mesti), Žontar 12 (štiri zmage), Kastelic 9, Radojković, Rozman, Pitamic Vojska in P. Tratnik 6, Hajdinjak in Dolinar Majdič 5, Grad, Magdič, Kermavnar, Zorman in Bele 4.

Mariborčanka Štefka Vegan je na vozičku uspešno prevozila polmaraton, Postojnčan Igor Stegel pa je odtekel svoj stoti maratonski tek. Za stotico je potreboval deset let, kljub temu, da je na teh tekih doživel že marsikaj, mu je stoti maraton prinesel izkušnjo krčev, ki se ga niso lotili še nikoli prej. Organizatorji so mu dodelili startno številko 100, na cilj pa ga je pričakalo dvajset prijateljev iz raznih koncev Slovenije, tudi netekačev, in mu čestitalo za dosežek. Pred leti je začutil težave s koleni, a se zanje ni kaj dosti zmenil – in težave so izginile. Pri stotih Igor še ne namerava nehati, letos ima v načrtu Radence in morda še kakšnega, namerava pa se tudi (znova) lotiti stotice. Kilometrske.

Tudi tokrat sta Gostilna Strunjan in Ljudstvo tekačev pomagala legendi svetovnega ultra teka Dušanu Mravljetu upravljati posebno, neuradno okrepčevalnico ob progi v Strunjanu, na kateri so ponujali vodo in pivo. Nekaj požirkov te osvežilne pijače si je privoščil velik del maratoncev in polmaratoncev, predvsem tistih, ki so na tek prišli uživat, ne pa za vsako ceno delat rezultat.

Tekači so pogrešali okrepčevalnico z vodo sredi najkrajše proge. Nekaj negodovanja je bilo ob koncu, ko so se zadnji tekači z avtobusi odpravljali domov, iz Portoroža v Koper. Zaradi (za vikende običajnih) zastojev v obalnem prometu so bili čakalni časi namreč nekaj daljši. Zataknilo se je tudi pri primorskem prvenstvu v maratonu, to je ostalo na papirju.

 

Izidi:

Maraton, absolutno:

  1. Aleš Žontar (ŠD Nanos) 2:39:28
  2. Aleš Debeljak (ŠD Ljubljanske mlekarne) 2:41:48
  3. Miroslav Nikolič (Intersport) 2:45:09

Ženske:

  1. Jasmina Pitamic Vojska (AK Radovljica) 2:55:17
  2. Ana Radivo (ŠD 3šport) 3:08:54
  3. Tina Prevodnik 3:14:57

Polmaraton, moški:

  1. Blaž Orešnik (AK Ormož) 1:12:18
  2. Marko Tratnik (ŠD Nanos)1:12:39
  3. Vinko Jost (IPA Celje) 1:14:26

Ženske:

  1. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 1:23:11
  2. Veronika Krečič (ŠD Nanos) 1:25:26
  3. Lucija Dolenc Čuk 1:29:20

9,5 km, moški:

  1. Peter Kastelic (GiBit) 32:01
  2. Aljaž Makovec (AMrunningteam) 32:05
  3. Uroš Rozman (AD Olimpik – ŠD Lom) 32:22

Ženske:

  1. Kristina Bele (AK Pivka) 39:50
  2. Sindis Čufer (Silux sport) 40:01
  3. Barbara Jurman 40:42

Vsi izidi so na:
http://www.timingljubljana.si/rezultati.aspx?IDtekme=3620&tip=B

Fotogalerija 1 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipOAmNu3uWJfY-f-kHFCEr5xtcjxCAT3Xob3FX_5mrZ-MBnyJMVQXiCtk21OREoCdw?hl=sl&key=d0g0T0pESnR5ZjdkZFVNNjI2bXd0RVQzcy1qMXFR

Fotogalerija 2 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipN8wnNquW-R4vOR8isgqSkbm0j56h9bTkTnJRfSNi45RD1RcLZFb1EWQaU4i6NC1A?hl=sl&key=N2lKaHBRelFMSU5qUFRKMmNLWFNBMTE2bVNZSUln

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=iij60BOxAO8&feature=youtu.be

 

VJ (avtor je član društva Istrski maraton)