Zadnji reXov tek druge serije

IZOLA, KOPER

02 03
 2019

Ljudstvo tekačev je 2. marca 2019 izpeljalo še zadnjega od šestih reXovih tekov druge serije (2018/2019). V prijetnem, že spomladanskem vremenu je teklo 37 tekačev, kar je rekordna udeležba. Najhitrejša sta bila Kranjčan Uroš Rozman in Pivčanka Kristina Bele, ki sta za rekordoma proge zaostala za pičle štiri sekunde.

Pustnemu času primerna je bila oprava nekaterih tekačev, tako kot je sploh za reXove teke značilno sproščeno vzdušje. Pust je mastnih ust, zato ni manjkalo priboljškov, ne samo krofov. Tokrat so se organizatorji in tekači še posebej izkazali s tovrstnimi prispevki. Fabio Ivančič se je po preboleli bolezni spet spustil s hriba nad tekaško progo, kot običajno polnih rok, ob koncu prireditve pa je naznanil, da ne bo več tekel (razen kakšne izjeme). Kaže, da se je pri 86 letih naveličal. Je pa obljubil, da bo kdaj pa kdaj prišel navijat. Članom organizacijske ekipe je razdelil darila in se jim zahvalil za trud. V Ljudstvu tekačev zdaj razmišljamo, kako bi ga zadržali v svoji družbi; si bomo že kaj izmislili …

Uroš Rozman občasno prihaja na primorske teke, tokrat pa sta si z dekletom privoščila razvajanje ob morju, kar zanj seveda pomeni, da najprej razišče tekaško sceno. reXov tek mu je všeč, doslej ga je spremljal prek Facebooka, zdaj pa ga pozna iz lastne izkušnje in ve, da bi utegnil lepega dne pasti rekord. Če bi mu kdo resneje dihal za ovratnik, bi verjetno zmogel za štiri sekunde hitrejši tek (rekorder je s časom 14:10 Žan Žepič) že tokrat. Drugouvrščeni Simon Strnad se počuti že kot inventar reXovega teka, kot je sam povedal, ko je prejel pokal za tretje mesto v točkovanju po starostnem hendikepu. S tem je utemeljil svojo odločitev, da pokal preda naslednjemu na listi izidov, Ajdovcu Tinetu Valiču. Domačin Mitja Volčanšek,  po tekaški profesiji ultramaratonec, je za Simonom zaostal le za pet sekund. In 12 let … Najmlajši v članskem teku je bil Oskar Praprotnik, ki je pred tem odtekel še krajši otroški tek, tako kot Oskar osemletna Ema Lejla Poženel pa je bila najmlajša med ženskami oziroma dekleti. Zanjo je bil to premierni nastop v članski konkurenci - pa tudi njeno mamo Darjo smo prvič videli teči.

Najprej so startali otroci, Oskar, Sofija in Julij, trije Praprotniki (med odraslimi so se borili nona Nada, nono Bogdan in mama Jasmina). Kaj manj številno zastopstvo bi si družina Praprotnik-Kozina, spričo njenega tekaškega ugleda, že težko privoščila. Očka Urban je tokrat poskrbel za ogrevanje in nadziral nastope družinskih članov. Jasmina je sotekače obdarila s priložnostnimi darilci enega od podpornikov Urbanih tekačev.

Med pripadnicami nežnega spola je tokrat v dvoboju z Eleno Safonovo slavila Kristina Bele. Verjetno niti ni vedela, kako blizu rekorda (last Elene) teče, po video posnetku sodeč res ne, saj je v zadnjih metrih po nepotrebnem zapravila nekaj sekund – in ostala za štiri sekunde za rekordom. Tretja je bila Bistrčanka Katja Rutar, tako kot Mitja je tudi ona ljubiteljica dolgih prog, a ji očitno niti »šprinti« niso tuji.

Tudi tokrat je na vozičku sodelovala Štefka Vegan, v družbi svojih štajerskih prijateljev in pomočnikov. Ravninska proga seveda ni bila nikakršen problem, se je pa Štefka, nekoliko zaskrbljena, spraševala, kako bo speljan istrski polmaraton in ali ga bo z vozičkom zmogla.

Tekel je tudi Donald Trump, kar brez varnostnikov, saj se je v Istri očitno počutil varnega (Severna Koreja je dovolj daleč). Opazili smo tudi privlačno nogometašico, dobro vilo, tigra in še nekaj maškar (se opravičujemo, če smo katero spregledali).

Ker se je serija tekov iztekla, je bil to tudi čas za obračun starostno preračunanih točk (v zadregi smo glede poimenovanja, morda bi bilo najenostavneje reči, da gre za starostni hendikep). Zadnji tek uvrstitve na vrhu ni spremenil, tako da sta pokala za prvi mesti osvojila Stojan Rodica in Slavka Petraš. Sledita jima Jožef Tomažič in Elena Safonova ter Simon Strnad in Barbara Adamič (zadnji tek ji je preprečila bolezen).

Kaže, da se je reXov tek priljubil tekačem, saj že sprašujejo, kdaj se bo nadaljeval. Prostovoljci Ljudstva tekačev so ga pripravljeni še pripravljati, njegova zasnova se je potrdila, a ta hip še ni mogoče govoriti o novih terminih. Znano pa je, da bo ta ekipa 9. junija 2019 v Marezigah pripravila drugo izvedbo Refoškovega teka.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Uroš Rozman 14:14
  2. Simon Strnad 14:45
  3. Mitja Volčanšek 14:50

Ženske:

  1. Kristina Bele 16:58
  2. Elena Safonova 17:12
  3. Katja Rutar 18:31

Starostni hendikep, končna uvrstitev, moški:

  1. Stojan Rodica 51 točk
  2. Jožef Tomažič 42
  3. Simon Strnad 30

Ženske:

  1. Slavka Petraš 50
  2. Elena Safonova 41
  3. Barbara Adamič 31

Fotogalerija (vključno z vsemi izidi) je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipNTeVtSk8C7iGWgm4RjwweYw_B1qRX0a9Yd5zctjnbVhHnXU4WLXNLns1eiSCwnMg?hl=sl&key=ZFdmdXByRnZnS1pmak1ITTJPWjRGUXhsbm1DVF9n

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=R-wKS_G_rcA&feature=youtu.be

VJ (avtor je med organizatorji teka)