Na UTVV letos tudi 100 milj okrog Vipavske doline

VIPAVA

13 02
 2019

Ultra trejl Vipavska dolina (UTVV) je bil že v preteklih letih znan kot ena najzahtevnejših tekaških prireditev v Sloveniji, na katerih tekači v naravi premagujejo velike razdalje in številne višinske metre. Letos bodo organizatorji UTVV,  s predsednikom Boštjanom Mikužem na čelu, stopili še stopničko više. Tekačem bodo prvič ponudili za marsikoga nepredstavljivo ultra razdaljo 100 milj (160 kilometrov). Novost  oziroma »norost« so domači in tuji tekači sprejeli z navdušenjem. UTVV se bo začel 4. in končal 12. maja 2019.

Proga je, tako kot vse dosedanje, spektakularna, okrašena z biseri spodnje Vipavske doline oziroma Goriške. Tekači bodo Vipavsko dolino v celoti obkrožili od Vipave do Nove Gorice, pretekli bodo pobočja planote Gore, Trnovski gozd z Golaki, Čaven, Kucelj, Veliki rob, Skozno, tja do Vitovelj. Proga se bo vzpenjala še dlje proti zahodnemu Škabrijelu in na Sveto goro, se nato spuščala proti Solkanu in ob meji z Italijo prek Panovca prešla Biljenske griče, vse do Mirna. Po vzponu na Cerje in Trstelj se bo v Preserjah priključila 100-kilometrski progi. Tekaškemu delu po obronkih Krasa prek Erzelja, Goč in Štjaka ter spustu v Podnanos sledi zahteven vzpon na Nanos (Pleša, Abram), od koder tekača pripelje v cilj.

Najbolj  obiskani, 50-  in 30-kilometrski progi bosta doživeli nekaj manjših sprememb. Ena od novosti v letu 2019 je tudi ciljno-sejemski prostor, ki bo letos v središču Vipave. Zgodovinsko bogat vipavski Plac in reka Vipava, ki se na poti do izliva v Sočo vije prek vse Vipavske doline, bosta scenografiji tekaškega dogodka pridali starodavni duh.

Res je, razdalja 160 kilometrov, s 7000 metri vzponov in prav toliko spustov, je vsakega spoštovanja vredna in tekači bodo zanjo porabili tudi do 45 ur (časovna omejitev). Organizacija take prireditve je zelo zahtevna, vključuje sodelovanje lokalnih društev, občin in seveda številnih prostovoljcev iz celotne doline, pa tudi iz drugih koncev Slovenije, ki že sporočajo svojo pripravljenost za sodelovanje.

Že v lanskem letu se je UTVV združil s tradicionalnim cestnim Majskim tekom (CR10-City run), ki bo tudi letos z 11-kilometrsko razdaljo najkrajši tek vipavskega tekaškega tedna. Zavod za Šport Ajdovščina pod taktirko Uroša Pintarja je omogočil, da bodo tudi otroci lahko postali del UTVV. Spodbujanje teka, znanega kot otrokom ob hoji najbolj dostopnega načina gibanja, seveda veliko pripomore k ozaveščanju o zdravem življenjskem slogu.

Izkušnje dobrega sodelovanja med organizacijama so pripeljale do še ene pomembne novosti letošnjega UTVV. Tekačem se dodatno ponuja še trejl na 16-kilometrski progi (UTVV16-Sky run). Atraktivna proga, ki se bo vzdignila na enega najlepših grebenov planote Gora, se bo ob Otliškem oknu ponovno spustila proti dolini. To bo odličen izziv tudi za cestne tekače in začetnike. Znana energijska pot po razbrazdani pokrajini pod Sinjim vrhom s svojo posebno divjo lepoto, znamenito živo skalo, ki vodi tik ob Kamnitem polžu, je prava spodbuda za tiste, ki se odločijo sprejeti izziv in odteči eno od razdalj na UTVV.

CR10 in UTVV16 bosta na sporedu že 4. maja, z njima se bo začel celotedenski tekaški festival UTVV, ki bo nato ponudil še teke UTVV100milj, UTVV100, UTVV50 in UTVV30. Med tednom bodo pripravili tudi predavanja o aktualnih tekaških temah ter tekaške in druge športne delavnice. Posebno pozornost bodo organizatorji namenili otrokom, družinam in pohodnikom, za katere pripravljajo  celotedenske aktivnosti.

Po lanskem množičnem odzivu na organizirane mesečne treninge so organizatorji tudi za pripravo na UTVV 2019 ponudili pripravljene ture pod vodstvom izkušenih domačih tekačev.  Po predvidenih progah so jih izpeljali že šest. Tekači tako spoznavajo teren in ob druženju premagujejo manj ugodne vremenske razmere, kot so dež, burja, sneg, trenirajo klance/spuste ter navajajo telo na razdalje, težke razmere in značilnosti podlage. Tekači se razporedijo v tri ali štiri skupine, ki se med seboj razlikujejo po razdalji, hitrosti in intenzivnosti teka.

Omenimo trening, na katerem sta se organizatorjem pridružila Salomon Running Academy in KinVital, ki - podobno kot UTVV - pripravlja tekaška druženja po vsej Sloveniji. Povabilu na 16- in 36-kilometrski tek se je odzvalo kar 150 tekačev. To je tudi aktivna promocija  za Vipavsko dolino, ki omogoča ukvarjanje s športom prek vse zime, saj so urejene trase za treninge speljane tudi po manj znanih poteh.

Organizatorji pa so aktivni tudi na drugih področjih, njihov namen je spodbujanje aktivnosti v naravi, teka, iskanje novih norih doživetij in notranje moči. Tekaško potovanje z Anjo Klančnik, ki je ob podpori ekipe UTVV postavila rekord Slovenske planinske poti, je prineslo nova spoznanja o vztrajnosti, odpornosti, motivaciji, pogumu in notranjem viru energije. Takšne skrajnostne preizkušnje dokazujejo, da tek združuje igro življenja, telesa in čustev, pri tem pa je narava še vedno na prvem mestu.

V septembru 2018 so se člani ekipe organizatorjev pridružili čistilni akciji Ekologov brez meja, na UTVV pa bodo vpeljali tudi nekatere ekološke novosti pri izvedbi tekem (lastna embalaža za osvežilno pijačo na okrepčevalnicah bo odpadke zmanjšala na minimum).

Promocija tekaškega dogodka in Vipavske dolina poteka vse leto. Predstavniki UTVV so prisotni na številnih turističnih in športnih sejmih ter prireditvah v Švici (UTMB Chamonix, Scenic Trail Lugano), Srbiji (Beograd), Italiji (Milano, Bologna, Trst), Avstriji, na Hrvaškem (Dalmacija Utra Trail, Istra 100 milj) in Nizozemskem, kjer pridobivajo potrebne izkušnje in nove ideje. Trenutno je glavna pozornost usmerjena v promocijo UTVV po Sloveniji in po vsem svetu, tudi prek partnerskih tekem doma in v tujini (Madžarska, Švica, Italija, Portugalska, Avstrija, Poljska, Slovaška, Bolgarija, Hrvaška, Srbija).

Trenutno je na UTVV 2019 prijavljenih nekaj več kot 700 tekačev iz 24 držav, v primerjavi z lanskim letom je to podvojeno število. Največ tekačev je prijavljenih na daljših razdaljah. Enotnost ekipe UTVV je vidna tudi prek športnih oblačil s prepoznavnim oblikovnim znakom kuščarja, ki nas uči prilagodljivosti in trdoživosti ter predstavlja pozitivnost. Odlična kakovost tekaških majic, hlač, trakov in rokavčkov je prepričala že veliko tekačev doma in tudi v tujini.

Tekaški festival UTVV TRAIL WEEK se bo začel 4., iztekel pa se bo 12. maja 2019. Del te zgodbe lahko postaneš tudi ti.

 

Več informacij najdeš na

http://www.ultratrail.si/

foto galerija je na FB strani: https://www.facebook.com/pg/utvvslovenia/photos/?tab=albums



(besedilo so pripravili v UTVV, uredniško ga je obdelalo LT)