Ljudstvo tekačev pripravlja nov tek med Koprom in Izolo. Pravzaprav kar ducat tekov.

KOPER, IZOLA

17 12
 2017

rex-logobel

rex-logoplav

 

Pobuda neformalnega in neuradnega kroga ljubiteljev teka, zbranih okrog spletnega portala Ljudstvo tekačev, je nekoliko podobna angleškemu in vse bolj svetovnemu projektu Parkrun (tek po parku), a je še bolj poenostavljena in manj formalistična, skuša pa ohranjati prvine, ki bi utegnile zanimati tudi naše tekače vseh starosti in zmogljivosti. Ob tem ponuja še nekaj dodatnih elementov, ki bogatijo njeno privlačnost. Tek se bo dopolnjeval s tekaškimi srečanji Istrskega maratona in se bo skušal izogibati drugim tekaškim terminom, ker si organizatorji ne želijo hoditi v zelje drugim tekom.

ReXov tek, poimenovan po legendarni italijanski luksuzni ladji, nekoč najhitrejši na Atlantiku, ki je svojo pot končala leta 1944 tik ob obali med Koprom in Izolo, bo ponudil možnost za raziskovanje (angleško explore=raziskovati) načinov teka, lastnih zmogljivosti, uspešnosti treningov, za družabnost tekačev, zabavo, zdravo preživljanje prostega časa in še kaj.

Poglejmo osnovne značilnosti reXovega teka med Koprom in Izolo, s katerim bo prometa razbremenjeni del slovenske morske obale še dodatno zaživel v ritmu rekreacije.

Proga vabi s svojo neproblematičnostjo, je brez vsakega klanca in ni predolga (4160 m). Z njo se lahko spopadejo tudi začetniki, ki jo bodo deloma prehodili in deloma pretekli. Vsi bodo dobrodošli, od novincev do vrhunskih tekačev.

Udeležba bo brezplačna, in to kljub temu, da bo tek ponudil veliko. Za to se bodo trudili pripadniki Ljudstva tekačev, prostovoljci Istrskega maratona, donatorji (in morda tudi kateri od sponzorjev). Če bo kdo od tekačev želel pri tem sodelovati, bo dobrodošel kot prostovoljec, lahko pa bo tudi prispeval kakšen evro za stroške, vendar povsem neobvezno.

Tekači bodo nosili startne številke. Uporabljene bodo številke, ki so ostale neizkoriščene na dosedanjih izvedbah X-teka Dimnice. Možen bo »najem« stalne številke; tekač jo bo zadržal, prijavil se bo samo takrat, ko bo dobil številko, na vseh naslednjih tekih pa ne bo imel nobenih obveznosti, samo postavil se bo na start in tekel – torej sistem prideš, tečeš.

Vsakokrat bo na voljo šest medalj, po tri za najhitrejše moške in ženske. Zmagovalca bosta dobila tudi majici X-teka Dimnice in šampanjec.
Ob absolutno najhitrejših, te bodo razglasili takoj, ko bo ciljno črto prečkal zadnji tekač, bodo v kratkem času po teku na facebook strani dogodka in Ljudstva tekačev objavljeni tudi vsi drugi tekači in njihovi časi, zmagovalci posameznih letnikov, posebnost tega teka pa bo, da bodo časi tekačev, starejših od 30 let, preračunani na skupni imenovalec, tako da bo narejena tudi razvrstitev po tem kriteriju, ločeno za moške in ženske.

Ponoviti in poudariti velja, da bo reXov tek neuradno in neformalno srečanje ljubiteljev teka, ki tečejo v lastno zadovoljstvo in na teku sodelujejo na lastno odgovornost.

Proga je zarisana na za promet zaprti obalni cesti Koper-Izola, od tam, kjer se Krožna cesta spusti do Istrske ceste, do table Izola/Isola pri priključku Ruda, nato pa vodi nazaj do starta/cilja. Proti Izoli se bo teklo po desni strani ceste, tekači bodo slediki oznakam na asfaltu, obtekli tablo Izola/Isola in se vračali po Parencani, tik ob morju. Na cilju bodo organizatorji ročno beležili dosežene čase.

Urnik tekov naj bi se ne spreminjal, od začetka, še v letu 2017, do konca junija naj bi se prijave začenjale ob 8.30, ob 9.00 naj bi tekači startali (če bo na prijavo čakalo več tekačev, se bo start lahko zamaknil za kakšno minuto), razglasitev pa bo sledila zadnjemu tekaču in metli v cilju ali 40 minut po startu. V hipotetičnem primeru, da bi bilo tekačev preveč za en tek, nameravajo organizatorji izpeljati več tekov, vsak pa bi štel zase – in tekači bi smeli startati samo enkrat.

Tekač bo ob prijavi, ko bo sporočil osnovne podatke, prejel startno številko, ki jo bo ob prihodu na cilj vrnil. S prijavo na tek bo potrdil, da sodeluje na lastno odgovornost in da se strinja s tem, da se njegovi osebni podatki v zvezi s tekom (tudi fotografije in video posnetki) javno objavljajo.

Tekačem bosta na voljo voda in topli čaj.

Po zaslugi Mestne občine Koper in njenih komunalcev so 150 metrov od starta stalno odprte in dostopne sanitarije. Za vozila v bližini starta ni prostora, parkiranje za udeležence je možno na urejenih parkiriščih v Žusterni, dobrega pol kilometra stran. Razdalja je ravno pravšnja za to, da se tekač pred startom nekoliko ogreje, pa tudi sicer bo sprehod ob morju za marsikoga dobrodošel. Na voljo je tudi parkirišče na izolski strani, pri Rudi, do starta je od tam dva kilometra poti, prav tako zelo primerne za ogrevanje.

Predvidenih je 12 reXovih tekov:

30. decembra 2017
20. januarja 2018
10. februarja
24. februarja
10. marca
31. marca
14. aprila
28. aprila
12. maja
26. maja
16. junija
30. junija.

 

rex-skicaProga je speljana med križiščem Istrske in Krožne ter izolsko Rudo.

 

Trex-tabla

To tablo bodo tekači obtekli z leve strani in se vrnili proti startu/cilju po Parencani, tik ob morju.

 

rex-proga

Udeleženci Vesele srede so progo med Žusterno in Izolo že večkrat preizkusili. Tek ob morju ponuja svojevrstne užitke.

 

VJ