18. Štanjelski tek

ŠTANJEL

02 12
 2017

Na 18. Štanjelskem teku, ki ga je odlično izpeljala ekipa ŠKD Hruševica pod vodstvom Rajka Grče, zadnjem iz serije PPT 2017, sta slavila Tržačan Alessandro Maraspin in Ajdovka Klementina Lemut. 241 tekačev iz vseh koncev Slovenije, zelo veliko je bilo Ljubljančanov, je domov odšlo zadovoljnih.

Tudi na 18. izvedbi Štanjelskega teka, formalno še jesenskega, a po temperaturah že zimskega, se je ekipa Rajka Grče izkazala in ponovno pripravili zelo lep tek, enega najboljših na Primorskem in v okolici. Potrudili so se že s promocijo, ni jim bilo težko s svojimi plakati obresti številnih točk, kjer se zbirajo tekači, izkoristili pa so tudi elektronske poti razširjanja svojih informacij. Seveda je bilo mraz, tekači so se morali kar dobro obleči pri dveh stopinjah, ko so se zbirali na startu, le malo več je kazal termometer, ko so odhajali – nekateri domov, številni pa so dan izkoristili za še kakšen postanek na gostoljubnem in dobrot polnem Krasu. So pa lahko marsikaj kupili tudi na improvizirani tržnici pri lovski koči, na startnem in ciljnem prostoru. Predprijava je veljala 10 evrov, za ta denar so tekači prejeli izdatno malico, z obveznim pršutom, da se razume.

Prvič je čase meril Pro-Time in ta odločitev se je obrestovala. Izidi so bili hitro na voljo, zapletov, kot smo jih bili vajeni nekajkrat v prejšnjih letih, ni bilo. Tako je celotna prireditev potekala tekoče in hitro. Sprva so koordinatorji PPT nameravali v Štanjelu razglasiti najboljših šest absolutno v sezoni, a so nato od tega odstopili. Čas in kraj zaključka sezone v času poročanja še nista določana.

Tržaški »slovenski zet« (Vesno Parovel je doma zadržal prehlad) Alessandro Maraspin je v Štanjelu zmagal drugič. Sandro je pretežno srednjeprogaš, pogosto trenira na slovenskih istrskih progah. Z njim je na Kras prišlo še nekaj drugih, zelo hitrih tekačev. Ljubljančan Peter Kastelic je bil drugi, kar je njegovemu sproščenemu načinu treniranja kar primerna uvrstitev. Kot vedno je bila z njim skupina GiBit, tokrat 11 tekačev in tekačic, ki so bili nadvse uspešni. Pobrali so šest medalj in en pokal (Petrov). Tržačanka Valentina Bonanni je osvojila »leseno« medaljo, peta pa je bila nekdanja prvakinja PPT Kristina Bele.

Štanjel je potrdil dotedanjo razvrstitev v vrhu PPT. S prisotnostjo treh dotlej najboljših tekačic so bile razdeljene stopničke: Rebeka Petrovčič na najvišji, Kristina Bele na drugi in Polona Vetrih na tretji. Podobno se je zgodilo pri moških. Zadnji tek je zacementiral zmago Roberta Petrovčiča, drugo mesto Rafka Blažka in tretje Branka Vrečarja. Prvič v zgodovini PPT se je zgodilo, da sta največja pokala osvojila člana iste družine, oče in hčerka.

Dušan Semolič je končal svojo sindikalistično kariero, ne pa tudi tekaške. Kot vselej smo ga videli na štanjelski progi, kjer je reden gost tudi Uroš Čufer, nekdanji finančni minister. Kaže, da je na start nekoliko zamudil, isto se je zgodilo tudi učiteljici Metki Kenda, katere rožnata katrca se je na poti iz Ljubljane na cesti preveč obirala.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Alessandro Maraspin (ASD Sportiamo Trieste) 32:50
  2. Peter Kastelic (GiBit) 32:58
  3. Simon Strnad (ŠD Nanos) 34:08

Ženske:

  1. Klementina Lemut (ŠD Nanos) 36:22
  2. Neja Kršinar (KGT Papež) 36:50
  3. Sergeja Lipušček (DLT Filipides) 38:48

Zmagovalci kategorij:

Ž +55: Janja Božič Torkar (ŠD Nanos)
Ž 45-54: Sergeja Lipušček
Ž 35-44: Klementina Lemut (ŠD Nanos)
Ž 25-34: Neja Kršinar
Ž -24: Rebeka Petrovčič (AK Pivka)
M +70: Lucijan Lipušček (DLT Filipides)
M 65-69: Štefan Lešnik (Ljubljana)
M 60-64: Miran Kavs (ŠD Kraški tekači)
M 55-59: Robert Petrovčič (AK Pivka)
M 50-54: Simon Strnad
M 45-49: Alessandro Leban (ASD Sportiamo Trieste)
M 40-44: Alessandro Maraspin
M 35-39: Rok Grilc (KK Završnica)
M 30-34: Peter Kastelic
M 25-29: Jurij Kovačič (ŠKUD Biser Krasa Štanjel)
M -24: Nick Bratina

Vsi izidi so na povezavi.

 

stan-startNa startu so se tekači z molkom spomnili v Palmanovi preminulega Miljana Slamiča, člana DLT Filipides.

 

stan-naj

Najhitrejši skupaj z vodjo organizatorjem Rajko Grčo.

 

stan-sandro

Alessandro Maraspin je v Štanjelu zmagal drugič.

 

stan-klem

Klementina Lemut s klubsko kolegico Janjo Božič Torkar, najstarejšo med prvo deseterico.

 

stan-robi

Postojnčan Robert Petrovčič je prvak PPT.

 

stan-rebeka

Rebeka Petrovčič. Najvišji stopnički PPT 2017 sta družinska domena Petrovčičev.

 

Fotogalerija 1 je na povezavi.

Fotogalerija 2 je na povezavi.

Video je na povezavi.

 

VJ