Odprto prvenstvo Primorske v teku na 5000 metrov (stadion)

KOPER

30 09
 2017

POPRAVEK

V spodnjem besedilu navajam, da je Kristina Bele že osvojila naslov skupne zmagovalke PPT v sezoni 2017, v kateri čakamo še na dva teka (Vrtojba in Štanjel). Ta trditev je napačna in je posledica površnega branja pravil PPT, spremenjenih pred začetkom letošnje sezone. Vrstni red tekmovalcev in tekmovalk se določa na podlagi seštevka vseh točk, ki jih je posameznik zbral, kar pomeni, da teoretično vsaka od tekmovalk do konca tekmovanja lahko pridobi še 200 točk. Prvakinja je lahko vsaka od treh trenutno najviše uvrščenih: Rebeka Petrovčič (ima 686 točk), Kristina Bele (664) in Polona Vetrih (542). Prav tako je preuranjena tudi trditev, da si je Rafko Blažek že zagotovil drugo mesto; to je tačas dosegljivo še štirim tekmovalcem. Za strokovno pojasnilo o tem se zahvaljujem vodstvu PPT, za dezinformacijo pa se opravičujem tako bralcem kot tekmovalcem. Venčeslav Japelj

 

Po enoletni pavzi se je na koledar Primorskih pokalnih tekov vrnila tekma na stadionskih 5000 metrov. Spet so jo pripravili člani AD Nova Aurora Koper (ob finančni pomoči društva Istrski maraton), najhitrejša pa sta bila Robert Petrovčič in Kristina Bele, člana AK Pivka.

Zadnja sobota v septembru je bil prijeten dan za tek na koprskem atletskem stadionu in tekači so uživali v nekoliko drugačnem teku, kot so jih sicer vajeni. To, popestritev ponudbe PPT, je vseskozi tudi cilj organizatorjev, ki jim je kljub krizi PPT uspelo letos izpeljati tri odprta prvenstva Primorske: na pet kilometrov, polmaraton in maraton. V Kopru se je zbralo 15 tekačev, odsotni so bili tisti iz mlajših moških kategorij, vsi, s katerimi smo govorili, pa so izrazili zadovoljstvo, da so dobili priložnost teči v prijetnem atletskem okolju Kopra. Pohvalili so tudi izvedbo AD Nova Aurora.

Absolutno najhitrejša sta bila člana AK Pivka Robert Petrovčič in Kristina Bele, ki sta si že pred koncem sezone PPT zagotovila skupni zmagi. Nastopili so tudi drugi tekači, ki kandidirajo za absolutni vrh, med njimi sta si Rafko Blažek in Rebeka Petrovčič že zagotovila drugo najvišjo stopničko.

Kristina in Rebeka sta vseskozi tekli skupaj. V zadnjem krogu je mlajša tekmica napadla, vendar je Kristina napad odbila in zmagala z minimalno prednostjo. Rosana Brišar je bila močnejša od Vilme Brešan in je dopolnila trojno zmago AK Pivka.

V moški konkurenci je boj za zlato prav tako potekal med tekmovalcema AK Pivka, Rafko pa ni uspel ponoviti sežanske zmage nad Robertom, ki si je zaželel končni čas 19:00 – in ga je tudi dosegel. V boju za tretje mesto profesor Branko Vrečar ni imel prave konkurence.

Nastopila sta tudi nekdanja atleta, zdaj seveda kot veterana, Ivan Tavčar in Zdenko Lužnik. Oba sta še krepko pri močeh in za oba je bila koprska tekma prijetno doživetje.

Pravico nastopa na odprtem prvenstvu Primorske imajo tekači, ki so državljani RS.

Do konca sezone v PPT sta še Tek za borelo v Vrtojbi (22. oktobra) in Štanjelski tek (2. decembra).

 

Izidi odprtega prvenstva Primorske:

Absolutno, moški:

  1. Robert Petrovčič (AK Pivka) 19:00
  2. Rafko Blažek (AK Pivka) 19:33
  3. Branko Vrečar (Srednja tehniška šola Kranj) 19:46

Ženske:

  1. Kristina Bele (AK Pivka) 22:18
  2. Rebeka Petrovčič (AK Pivka) 22:20
  3. Rosana Brišar (AK Pivka) 24:02

Primorski prvaki po kategorijah:

Ž +55: Vilma Brešan (ŠD FURS)
Ž 45-54: -
Ž 35-44: Kristina Bele
Ž 25-34: -
Ž -24: Rebeka Petrovčič
M +70: -
M 65-69: Jure Gornik (TKD Sovica)
M 60-64: Ivan Tavčar (AK Pivka)
M 55-59: Robert Petrovčič
M 50-54: Rafko Blažek
M 45-49: -
M 40-44: -
M 35-39: -
M 30-34: -

Vsi izidi bodo objavljeni na povezavi.

 

kop-moskiV moški tekmi je takoj povedel Robert Petrovčič.

 

kop-zenske

Šopek tekačic iz AK Pivka, ki so zasedle vse tri stopničke.

 

kop-skupaj

Absolutno najboljši na primorskem prvenstvu.

 

Fotogalerija je na povezavi.

Video je na povezavi.

 

VJ