Refoškov tek

MAREZIGE

20 05
 2018

Organizatorji Praznika refoška in slovenske Istre so ugotovili, da tako ugledna institucija ne more biti brez svojega teka. Povezali so se z Ljudstvom tekačev in prišlo je do dogovora o izpeljavi Refoškovega teka. Za Ljudstvo tekačev (LT) je bila zamisel izziv, kako spraviti v harmonijo tek, enega od bistvenih elementov zdravega življenjskega sloga, in enološki pristop, ki ga prisotnost alkohola in nezmernost velikokrat spravljata na slab glas.

V nedeljo, 20. maja 2018, se je na trejl progo po pobočju južno od Marezig podalo 47 tekačev mednarodne zasedbe, sad promocije bolj ali manj zgolj internih informacijskih poti LT. Dnevi dežja, ki so spremljali pripravo 5100 metrov dolge proge s 130 metri spusta in nato vzpona (zarisal jo je vodja praznika Vili Plahuta), so sicer ovirali pripravo proge, a na dan teka je sijalo sonce in proga je bila večinoma suha. Razen v dolini vzdolž reke Rokave in na spustu skozi gozd, kjer je vedno vlažno. Težava te proge, hvaljene zaradi konfiguracije in ponudbe čudovitih pogledov na naravo, vinograde, oljčnike in sadovnjake,  je predvsem neraven teren na delu trase. Pod travo, nepokošeno zato, da kosec ne bi delal dodatnega blata, se skrivajo udrtine, zaradi katerih je potrebna dodatna previdnost, hitrost tekača pa tudi trpi. Tokratna dodatna težava je bila odločitev nekaterih kmetovalcev, da ravno v času teka škropijo, kar ni bilo ravno prijazno dejanje.

Po pričakovanju je bil najhitrejši Simon Strnad, kljub temu, da je bil to njegov že tretji tek vikenda. Letos zelo hitri Ervin Furlan je bil drugi, tretji in četrti pa sta bila ultramaratonca Mitja Volčanšek in Matej Plevel. Med ženskami so medalje osvojile Marina Andrašič, Tina Mavrič in Polona Demšar.

Po podelitvi in žrebanju praktičnih nagrad (startnine ni bilo!) so gostitelji, organizatorji praznika, pripravili degustacijo istrskih vin, Simon Strnad pa je s kolegi proslavil rojstni dan ter ponudil sladice lastne proizvodnje in kozarec žlahtnega vina. Somelje Igor Jakomin iz ekipe LT je pomagal razumeti kakovost vin, na izhodiščno vprašanje o možnostih sožitja teka in vina pa so udeleženci teka podali enoglasen odgovor: to je povsem možno, celo prijetno, samo mero je treba poznati.

Naslednja akcija ekipe LT bo izvedba 10. reXovega tek, 26. maja v Izoli, start bo ob 9. uri.

Izidi:

Moški:

  1. Simon Strnad 20:58
  2. Ervin Furlan 21:17
  3. Mitja Volčanšek 21:27

Ženske:

  1. Marina Andrašič 28:10
  2. Tina Mavrič 28:48
  3. Polona Demšar 29:27

Vsi izidi so objavljeni na Facebooku
https://www.facebook.com/events/1213464082124039/?active_tab=discussion

Fotogalerija je na
https://photos.google.com/share/AF1QipNZ2pjKMFfVb4ZqEfWBg9yiaamKgBe7bV324HVEu2H0F6X5--E3gzQAFWzwGjFhvQ?key=QnJQX3BnSlIxTGdFU1BSYU9GbUpOWVhNcXRmMlJn

Video je na
https://www.youtube.com/watch?v=Wssinq7TjIc&feature=youtu.be

 

VJ (avtor  je član skupine prostovoljcev, organizatorjev tega teka)