5. Ice Power Čaven Vertikal kilometer

LOKAVEC PRI AJDOVŠČINI

29 04
 2018

Triatlon klub Eklimas Ajdovščina je tudi peto izvedbo čavenskega vertikala izpeljal profesionalno in na visoki ravni, s katero se lahko primerja le malokateri drugi gorski tek iz serije PGT, kljub temu, da letos tek ni štel za slovenski pokal. Slednje se je nekoliko poznalo na številčnosti vrhunskih tekačev, a so na cilju vseeno našteli več kot sto gorskih tekačev (104, od tega 84 odraslih). V članski konkurenci je zmagal in navdušil par Timotej Bečan – Jasmina Jelovšek, Jasmina je izboljšala rekord proge.

Organizatorji pod vodstvom Uroša Medvedca so se tudi tokrat izkazali tako s tehnično izvedbo kot z dodatno ponudbo sponzorsko dobro podprte prireditve. Tekačem so ponudili vse, kar dobijo na tekih PGT, za konec pa so izžrebali še lastnika in lastnico športnih copat enega od sponzorjev.

Čaven je bil tudi tokrat privlačen za italijanske gorske tekače, predstavljali so kar četrtino od vseh, na listi izidov pa sta se najviše uvrstila redni udeleženec PGT Giorgio Turel z 10. mestom in Luisa Conforto z mestom tik pod stopničkami. Tako kot drugi so uživali v naravnih lepotah in čudovitem razgledu s Čavna – pa čeprav si je bilo treba to nagrado zaslužiti s trdim delom na 4400-metrski progi, ob tem pa premagati kar 1074 metrov višinske razlike.

Pod magično mejo 40 minut sta se spustila dva tekača, zmagovalec Timotej Bečan in Simon Alič. V Lokavec sta skupaj prišla Timotej in Jasmina Jelovšek, par, ki je že pozimi nakazal, da bo trd oreh za vse slovenske nasprotnike in nasprotnice. Skupni treningi in motivacija na kvadrat kažejo odlične izide, tako je bilo vsaj na Čavnu: Timotej je svoj doslej najboljši čas na tej progi izboljšal za šest minut, Jasmina pa je v svojem premiernem nastopu na Ajdovskem kar za poldrugo minuto izboljšala tri leta star rekord Petre Mikloša. In v izjavi za LT (video) niti ni dajala vtisa, da je to kaj posebnega. Kaže, da sta oba na začetku sezone odlično pripravljena, vsekakor pa je na Čavnu nadomestila odsotnost nekaterih vrhunskih primorskih gorskih tekačic. Vse bolj se zdi, da bo do prvega resnejšega soočenja ne samo primorskih, temveč tudi slovenskih gorskih tekačic prišlo na vipavskem festivalu trejlov UTVV 12. maja. To bo poslastica, ki je ljubitelji gorskega teka ne bi smeli zamuditi.

Drugi mesti sta šli veteranoma Simonu Aliču in Mihaeli Tušar, tretji pa Alešu Žontarju in Urši Trobec. Razumljiva je izdatna časovna razlika na ženskih stopničkah, nekoliko manj pa Aleševa rezmeroma skromna zamuda za Simonom. Ne pozabimo, Aleš je 8. aprila vpisal tretjo maratonsko zmago na Istrskem maratonu, temu pa pred nekaj dnevi dodal (po nekaj drugih mestih) še prvo zmago na trejlu Collio in potrdil svojo vsestranskost. Ampak do 12. maja bo moral nogam privoščiti več počitka.

Teklo je tudi 20 otrok, tekli so na 560-metrski progi z 32 metri vzpona (mlajši) in na 470-metrski progi s 86 metri vzpona (starejši). Najuspešnejši so bili člani AD Posočje s tremi zmagami.

Naslednji tek iz serije PGT bo tek prek Velikega gradišča (Vrhpolje pri Kozini), na sporedu bo 6. maja, dan po ljubljanskih trojkah.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Timotej Bečan (KGT Papež) 39:07
  2. Simon Alič  (ŠD Nanos) 39:53
  3. Aleš Žontar (ŠD Nanos) 41:26

Ženske:

  1. Jasmina Jelovšek (KGT Papež) 47:16
  2. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 53:25
  3. Urša Trobec (ŠD Setnik) 58:24

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Timotej Bečan
člani: Aleš Žontar
st. člani: Boštjan Pintar (Gorenja vas)
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Peter Macuh
st. veterani: Stane Homec (ŠD Poljane)
super veterani: Boris Žigon (DLT Filipides)
ml. članice: -
članice: Jasmina Jelovšek
st. članice: Jasmina Likar
ml. veteranke: Sabina Moroni
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Tea Bajc (Triatlon klub Ajdovščina)
ml. dečki: Luka Močnik (AD Posočje)
st. dečki: Natan Maj Poženel (ŠKTD Lom)
ml. deklice: Vita Leban Jež (AD Posočje)
st. deklice: Gaja Leban Jež (AD Posočje)

Vsi izidi so objavljeni na
http://www.primorskigorskiteki.si/index.php/rezultati-2018

Fotogalerija 1 je na
https://photos.google.com/share/AF1QipOCyUwcVZqazx4lym7ONfyxm_ErnCk7edxk_y0YmAm-f7Sl00iV_4-c7RBT32BpOw?key=Um1qR0xLN2xQNGE5T2RndDEwdHZ5bWZ4a3p3dFB3

Fotogalerija 2 je na
https://photos.google.com/share/AF1QipOCRjDbBG-vRz1RSHMwXumRoYAxw0539cgebf2g3HKLrjVWPO-k59uwUeQvVOpC8g?key=dTBmb0V0TTFDZ1gzVl9WWTlEYzVRTnRWTUVrdWF3

Fotogalerija 3 je na
https://photos.google.com/share/AF1QipN9NCCZN5EIKyPV3QXlNRfLOC1o7e0nPwRX_vv2s_g69jMvwYkeGBS9MODiHYctLw?key=OTJrWjV1ejdWYndYRENSMElRTldZMXRnb0xrWk9R

Video je na
https://www.youtube.com/watch?v=itN9yT6Bubw&feature=youtu.be

 

VJ