reXov tek četrtič

IZOLA, KOPER

24 02
 2018

S četrto izvedbo reXovega teka so organizatorji, prostovoljci Ljudstva tekačev, zaključili prvo tretjino od načrtovanega ducata tekov. Sobota, 24. februarja 2018, je bila – kar zadeva vreme – najzahtevnejša doslej, kar se je poznalo na prepolovljeni udeležbi. Zmagala sta Simon Strnad in Kristina Bele, oba sta ponovila svoja uspešna nastopa z drugega teka.

Pravzaprav pa je bilo vreme še kar naklonjeno tekačem reXovega teka: dan prej je še deževalo, dan pozneje se je še bistveno bolj ohladilo. Burja je tekače motila na prvi polovici proge, od Izole do Žusterne, zlasti lažji so se morali prav boriti z njenimi naleti. Zato pa je bilo precej lepše ob vračanju, veter v krmo, kot je povedal pomorec Ambrož Jakop, je tekačem dal krila (očitno tega ne zbore samo Red Bull).

Simonu Strnadu je burja dodala pol minute v primerjavi z njegovo prvo zmago, kljub lagodnemu začetku pa prvo mesto ni bilo vprašljivo, na veter manj občutljivi, robustni Ambrož (bil je na vseh štirih tekih) mu ni mogel do živega, od Ambroža devet let mlajši Stojan Rodica pa tudi ni mogel više kot do tretjega mesta. Starosta Fabio Ivančič je tudi tokrat na start prišel polnih rok, s čajem in pomarančami, na progo pa se je podal nekaj minut pred ostalimi. Da ga ne bi predolgo čakali, je povedal.

Barbara Adamič si ni dovolila, da bi tek minil brez nje, ko pa je tako blizu njenega doma. Za eno stopničko je izboljšala svojo najboljšo dosedanjo uvrstitev, tretje mesto, zmaga pa je bila ob nekdanji primorski prvakinji PPT Kristini misija nemogoče. Tretja je bila Tina Mavrič, z običajnim kolesom na cilju, dvakratna zmagovalka in vsakokratna udeleženka Neža Lenarčič pa zaradi poškodbe gležnja ni zmogla više od četrtega mesta.
Ker je bilo tekačev manj kot običajno, so organizatorji uspeli izide urediti in jim jih poslati po elektronski pošti še istega dne. Tako kot vselej so absolutnim dodali izide, s pomočjo posebne formule preračunane glede na starost. Navedeni časi na desni polovici tabele naj bi bili tisti, ki bi jih tekač dosegel pri starosti 30 let. Pri starostih do 30 let se doseženi časi ne spreminjajo. Obstaja več različnih formul, ki dajejo različne izide, tako da teh podatkov ne gre jemati preveč resno.

Vročega čaja je bilo dovolj, Karolina Rodica je spekla mafine, po teku, ki je bil tudi tokrat končan v rekordnem času (47 minut) pa je prijala še kava v bližnjem Neptunu.

Naslednji reXov tek bo na sporedu 10. marca 2018, kot običajno bo start ob 9. uri pri izolski Rudi.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Simon Strnad 16:04
  2. Ambrož Jakop 16:34
  3. Stojan Rodica 16:36

Ženske:

  1. Kristina Bele 18:54
  2. Barbara Adamič 20:15
  3. Tina Mavrič 20:32

 

 

rt4 absolutno
Uvrstitve absolutno.

 

rt4 ponderirano
Uvrstitve z dodatkom preračunanih izidov glede na starost.

 

rex-start
Start tekačev proti burji.

 

rex-mraz
Obtežitev s kamni je bila nujna, da oprema ne bi končala v morju.

 

rex-majici
Zala Lenarčič in Tina Mavrič z majicama X-teka Dimnice, ki jima ju je dodelil žreb.

 

rex-najboljsi
Najhitrejših pet (brez Kristine).

 

rex-prva
Pa še zmagovalca, Simon in Kristina, z buteljkama šampanjca.

Fotogalerija je na povezavi.

Video je na povezavi.

 

VJ (avtor je član ekipe organizatorjev)