4. Valentinov tek na Kokoš

LIPICA

17 02
 2018

Astraea Tours, društvo za promocijo športa na Krasu, je nekaj dni po valentinovem, 17. februarja 2018, izpeljal četrti Valentinov tek na Kokoš. Ob gorskem teku za točke PGT ter pokale in medalje za posameznike in pare so tekmovale tudi ekipe, sestavljene iz psov in tekačev. Med 124 gorskimi tekači sta bila najhitrejša Rok Bratina in Klementina Lemut, oba sta postavila rekorda proge.

Na progi je bilo v zadnji tretjini še kar precej snega, tako da razmere za postavljanje rekordov niso bile najugodnejše. Toda zmagovalca sta bila odlično razpoložena, ob tem pa je bila tudi konkurenca močna, in rekorda sta padla.

Klementina Lemut, zmagovalka prvega gorskega teka sezone 2018 na Tabor, je bila lani na Kokoši tretja, za premočnima Ano Čufer in Petro Tratnik, letos pa je skočila na prvo stopničko. Ob njenem rekordu je starega presegla tudi Kraševka Maja Škrlj, ki je ciljno črto prečkala le šest sekund kasneje. 29-letna Maja je pred kratkim zmagala na mirenskem trejlu in pokazala, da bi utegnila iti po sledeh Petre Tratnik, ki je lani dokazala svojo visoko vrednost tudi na svetovni sceni. Tretja je bila Tina Klinar, Gorenjka z zmago na zadnjem kraljevskem teku na Črno prst, močnejši na ekstremno strmih vzponih. Tržaška ravninska tekačica Giulia Schillani je bila četrta, peta pa Zoja Levec, letnik 2002, ki je lani zasedla četrto mesto. Na devetem mestu je bila še ena tekačica, rojena v tretjem tisočletju, Sara Durn, letnik 2002.

Med moškimi sta bila v ospredju Rok Bratina in Tržačan Riccardo Sterni, klubska kolega iz ekipe Aldo Moro Paluzza. Ricky se je moral tudi tokrat, tako kot lani, zadovoljiti z drugim mestom. Priznal je, da nima dovolj časa za temeljitejše treninge, za razliko od Roka, ki letos namerava kandidirati za mesto v reprezentanci za svetovno prvenstvo v gorskem teku septembra v Andori in teči na tekmah svetovnega pokala WMRA. Njegova zagrizenost pri treningih ne pušča veliko dvomov v to, da mu bo uspelo – če le ne bo načrtov prekrižala poškodba. Tretji je bil Simon Strnad s pičlimi desetimi sekundami zaostanka za Tržačanom. Četrti je bil Ribničan Tanej Fatur, član AK Postojna, letnik 2006. Predlani je bil Tanej 16., lani deseti, letos četrti, na petem Valentinovem teku pa ne bomo presenečeni, če bo fant skočil na stopničke. Če bo zmogel dovolj volje za trdo delo in če bo deležen ustreznega strokovnega usmerjanja, bo to novo ime slovenskega vrhunskega teka. Na devetem mestu je bil še en znanilec tretjega tisočletja, Rokov someščan iz Tolmina Luka Močnik, letnik 2009. Luka tačas celo prehiteva Tanejeve dosežke pri isti starosti ...

Na progi smo videli precej novih obrazov, čeprav je bilo tekačev nekaj manj kot lani. Omenimo Izolana Asima Kaltaka, veterana iz druge najstarejše starostne skupine, ki je z lahkoto zmagal med vrstniki, čeprav je tekel z veliko rezerve. Med ženskami je svoj prvi gorski tek odtekla veteranka Adela Ješovnik in že takoj pobrala (srebrno) medaljo.

Zmagovalca med moškimi pari sta bila Rok Bratina in Riccardo Sterni, med ženskimi pari sta slavili Klementina Lemut in Sara Durn, zmagovalca mešanih parov pa sta bila Urban Žitnik in Tina Klinar.

Naslednji tek iz serije PGT bo šele 2. aprila (Gradiški gorski tek), saj so tek na Sabotin premaknili na poznejši čas. Tako bo april ponudil kar štiri gorske teke. Za marsikoga bo v praznini do aprila (z izjemo Teka za borelo v Vrtojbi 24. marca) dobrodošel polmaraton v Škocjanu pri Tržiču (San Canzian d'Isonzo) 4. marca. Organizira ga Gruppo marciatori Gorizia (povezava).

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Rok Bratina (US Aldo Moro Paluzza) 13:14,1
  2. Riccardo Sterni (US Aldo Moro Paluzza) 14:45,7
  3. Simon Strnad (ŠD Nanos, KROUFE.com-Astraea) 14:55,7

Ženske:

  1. Klementina Lemut (ŠD Nanos) 16:11,9
  2. Maja Škrlj (Šmarje pri Sežani) 16:18,0
  3. Tina Klinar (Zgornje Gorje) 16:52,8

Vsi izidi so objavljeni na povezavi.

 

kokos-rok

Rok Bratina prihaja v cilj.

 

kokos-klementina
Klementina Lemut ima že dve zmagi v letošnjih PGT.

 

kokos-moski
Trije najhitrejši moški.

 

kokos-punce
Tri najhitrejše ženske.

 

Fotogalerija je na povezavi.

Video je na povezavi.

 

VJ