Predstavili so Luka Koper 5. Istrski maraton

IZOLA

29 11
 2017

im-logo

Na sedežu izolske občine so 29. novembra 2017 predstavniki društva Istrski maraton novinarjem podali prve informacije o peti izvedbi Istrskega maratona. Maraton ima novega generalnega pokrovitelja, Luko Koper. Pripravili ga bodo 7. in 8. aprila 2018, središče dogajanja bo v izolski občini, teki pa bodo razpeljani po vseh štirih istrskih občinah. Prijave bodo začeli zbirati 1. decembra 2017, na voljo bo 5.000 mest.

Če dež mladoporočencem prinaša srečo, smemo upati, da bo dan oznanitve sodelovanja med društvom Istrski maraton in Luko Koper, novim generalnim sponzorjem, ki je vstopil po štirih letih druženja Banke Koper in Istrskega maratona, uspešno. Dogovorili so se za nekajletno sodelovanje, ne zgolj ob peti izvedbi prireditve, temu pa moramo dodati, da je Luka sponzorsko pomagala organizatorjem že tudi prejšnja leta.

Štiri občine so predstavljali pooblaščenci županov, edino Izolo je predstavljal gostitelj, župan mag. Igor Kolenc, osebno. Odsotnosti treh županov, pa tudi predsednika uprave Luke Koper Dragomirja Matića, ne gre jemati kot podcenjevanje, ampak kot dokaz, da je zadeva že utečena (in najbrž so imeli v sredo vsi veliko drugih pomembnih opravil). Vsi govorci so namreč poudarjali privrženost temu skupnemu projektu (Sekule Popovič, predstavnik koprske občine: »Po začetku prirejanja Istrskega maratona smo začeli bolje sodelovati med seboj.«). Predstavnica Pirana, ki bo središče maratona po Izoli, Meira Hot , se že veseli tekačev, v občini bodo projekt podprli tako kot vsa leta doslej.

Članica uprave Luke Irena Vincek, sicer tudi tekačica, je povedala, da so bili vabila k generalnemu sponzorstvu veseli. Luka je družbeno odgovorno podjetje, ki se zaveda, da mora svojo uspešnost deliti z okoljem – kar si spričo poslovnih izidov lahko privošči. Luka in IM sodelujeta že od začetka projekta, v vrstah luškega kolektiva pa je veliko tekačev. Vrednost te podpore je toliko višja, ker je Luka eno vse redkejših istrskih podjetij s Koprom v imenu. Spomnimo, da je ob četrti izvedbi IM iz imena banke, generalnega sponzorja, Koper izpadel.

Očitno se tudi Ankaran, četrti as občinske podpore maratonu, v tej družbi dobro počuti in bo z veseljem sodeloval še naprej, kot je povedala njegova predstavnica Nina Jurinčič. Tokrat bo Ankaran prevzel start maratona, ki bo tekače odpeljal skozi koprsko pristanišče (ker bodo na začetku še razmeroma strnjeni, delovni proces ne bo pretirano moten, je komentiral luški predstavnik za odnose z javnostmi Sebastjan Šik; maratonci bodo videli praktično vse pristanišče).

Prva dama IM, dr. Marijana Sikošek, je predstavila osnovne značilnosti pete izvedbe. Maraton bo po štirih zelo podobnih izvedbah doživel spremembe ter bo z vključitvijo Ankarana in pristanišča še pestrejši, prvič pa ne bo v celoti krožen. Razpisanih bo 500 startnih mest. Polmaraton bo speljan med Koprom in Izolo, razpisanih bo 2.300 startnih mest. Rekreativni tek, dolg 8,5 kilometra, bo tekačem razkazal Izolo, od mestnega središča do Livad, nanj pa bodo sprejeli 1.700 tekačev. Otroških in mladinskih tekov, ti bodo na sporedu v soboto, naj bi se udeležilo do 500 mladih tekačev.

Razpis bo na spletni strani www.istrski-maraton.si objavljen 1. decembra 2017. Lani so vsa mesta oddali že do februarja, zato velja s prijavami pohiteti, še zlasti zato, ker so hitre prijave tudi najcenejše. Kot lani so tudi letos organizatorji IM in Malega kraškega maratona pripravili skupno ponudbo, za 45 evrov bodo tekači dobili startni mesti na Krasu in v Istri.

Še nekaj podatkov o udeležbi na dosedanjih štirih maratonih. Število tekačev se je večalo tako: 2014 – 2.034, 2015 – 3.002, 2016 - 3.946, 2017 – 4.593. Istrski maraton je edini od petih slovenskih maratonov, na katerem se je od lani do letos število maratoncev povečalo, s 47 odstotki tekačic (na vseh treh tekih za odrasle) je najbolj ženska tovrstna tekaška prireditev v Sloveniji. Njegova množičnost ga postavlja na drugo mesto med slovenskimi teki, za daleč največjim Ljubljanskim maratonom.

Video izjave dr. Marijane Sikošek je na povezavi.

 

im-vsiNa prvi tiskovni konferenci pred Luka Koper 5. Istrskim maratonom so predstavili peto izvedbo Istrskega maratona. Pred prireditvijo bodo organizatorji pripravili še eno srečanje s predstavniki javnosti.

 

im-desno

Dr. Marijana Sikošek, mag. Igor Kolenc, Sekule Popovič, Nina Jurinčič.

 

im-levoprav

Z leve: Sebastjan Šik, Branko Vrabec (tiskovno konferenco je vodil), Meira Hot, Irena Vincek.

 

im-vincek

Irena Vincek je med drugim povedala, da je v luškem kolektivu veliko rekreativcev.

 

im-foto

Foto sekcija.



VJ (avtor je član društva Istrski maraton)