Tek skozi Briškovsko jamo

BRIŠČKI

26 11
 2017

Tek Cronotraversata del Maestro (Mojstrov kronometer) 2017, drugi del Jamske kombinacije, je v nedeljo, 26. novembra, v Briščke na Tržaškem Krasu privabil 165 tekačev, od tega kakšnih dvajset Slovencev, kar je verjetno največ v zadnjih letih, kar tržaški CAI CIM pripravlja tek skozi Briškovsko jamo (Grotta Gigante). Mednarodni pokal tekov po kraškem podzemlju je tako letos skupaj zbral 260 udeležencev. Kombinacijska zmagovalca sta Simon Strnad in Nicol Guidolin, tudi zmagovalca prvega teka, X-teka Dimnice.

Najhladnejši jesenski dan dotlej je od obiska po volumnu največje turistične jame v Evropi odvrnil nekatere že v Slivju vpisane tekače iz Slovenije, pa vendar je bila udeležba tekačev s te strani meje spodobno visoka. Ni pa sneg zaustavil Marlies Penker, gorske kolesarke in tekačice iz Avstrije, ki jo je v Briščke povabila prijateljica Jasmina Klančnik. Marlies sicer prvo prečenje meje med Avstrijo in Slovenijo ni uspelo, ker je bil mejni prehod zameten, zato pa je imela tekačica več sreče na drugem prehodu in je še pravočasno prišla na start podzemnega teka tisočih stopnic. Nagrado si je vztrajna Avstrijka vzela kar sama, s tretjim mestom med ženskami. Zmagala je Rosy Martin, zmagovalka Dimnic Nicol Guidolin pa je bila druga. Po nastopu je Nicol odhitela prevzet priznanje za letos osvojeni italijanski državni naslov med gorskimi kolesarkami, tako da smo jo pogrešali med prejemniki pokalov. Jasmina je bila najhitrejša od Slovenk s sedmim mestom, je pa bila druga najhitrejša v spustu v jamo. Žal dosežkov v spustu niso posebej nagrajevali.

Simonu Strnadu je uspela dvojna zmaga, skupaj s kombinacijsko pa tudi trojna. Drugi je bil Anej Likar, tretji pa Michele Sulli, to so bili edini trije tekači s časi pod desetimi minutami. Alessandro Morassi je bil tokrat četrti, je pa v kombinaciji Aneja potisnil na tretje mesto. Med ženskami sta Nicol sledili Susanna De Giorgio in Vesna Parovel. Četrti mesti v kombinaciji sta si priborila Paolo Glavina in Barbara Udovič, peti pa Alberto De Cristini in Elisabetta Antole. Deseterica najboljših kombinatorcev je prejela pokale oziroma medalje in praktična darila, med katerimi so bili tudi pridelki iz Brkinov, tradicionalno dobrodošli na tržaških mizah.

Močan veter z dežjem v noči s sobote na nedeljo je organizatorjem, gorskim tekačem tržaškega planinskega društva, prekrižala račune. Zadnji hip so bili prisiljeni poiskati drugačne rešitve, spremenili so tudi začetek proge, kar pomeni, da je leto 2017 prineslo resetiranje rekordov, verjetno pa se bodo prihodnje leto spet vrnili na staro progo. Še pojasnilo o poimenovanju jame. Prevladuje uporaba imena Briška jama, domačini, Slovenci, pa ji pravija Briškovska jama.

Organizatorji Cronotraversate in X-teka so dogovorjeni, da tradicijo sodelovanja in pokal nadaljujejo tudi v prihodnjem letu. V Slivju nameravajo X-tek tokrat izpeljati v nedeljo, 16. septembra 2018, istega dne kot tamkajšnji Praznik češp, kar pomeni, da bosta zagotovljena še dodatna ponudba in zabava za udeležence teka. Cronotraversata bo na sporedu 25. novembra 2018.

 

Izidi:

Cronotraversata del Maestro, moški absolutno:

  1. Simon Strnad (ŠD Nanos) 9:31
  2. Anej Likar (ŠD Nanos) 9:50
  3. Michele Sulli (Team Aldo Moro Paluzza) 9:51

Ženske:

  1. Rosy Martin (U.S. Ovaro) 11:08
  2. Nicol Guidolin (CAI CIM SAG Trieste) 11:13
  3. Marlies Penker (RC MTB Moellbruecke) 11:50

 

crono-komb

 

Vsi izidi so na povezavi.

 

crono-tri

Rosy Martin, Marlies Penker in Jasmina Klančnik.

 

crono-nasa
Anej Likar in Simon Strnad (v ospredju) sta postavila dva najboljša časa briškovskega kronometra.

 

crono-vesna
Vesna Parovel med ogrevanjem.

 

crono-fiore
Sergio Englandi - Fiore (na posnetku v družbi jamskega medveda, nekdanjega prebivalca jame), priljubljeni dolgoletni član in starosta CAI CIM, je v Briščkih odtekel svoj zadnji uradni tek.

 

crono-start
Proga je bila zaradi nočnega neurja tokrat spremenjena.

 

Fotogalerija je na povezavi.

 

VJ