Volkswagen 22. Ljubljanski maraton

LJUBLJANA

29 10
 2017

Na 22. izvedbi Ljubljanskega maratona je teklo nekaj več kot 23.000 tekačev vseh starosti, najstarejši med njimi je bil 87-letni Adolf Križnar, Kazimira Lužnik pa je bila s svojimi 83 leti najstarejša tekačica. Državna prvaka v maratonu sta postala Mitja Krevs in Jasmina Pitamic Vojska. Novega najboljšega časa LM ni dobil, preprečila sta ga prepočasen tempo zajcev in veter.

Zadnja nedelja v oktobru je bila po temperaturah prijetna za tek, moteč pa je bil veter, ki je odpihnil želje po novem najboljšem času maratona. Formalno gledano pa je Ljubljana dobila rekord, kajti proga je bila od lani spremenjena, torej se vse štetje časov začenja znova – če smo natančni. Zmagovalec Marius Kimutai iz Kenije je za 14 sekund presegel rekordni čas in ob vetru za neuspeh okrivil (za sekundo na kilometer) prepočasne narekovalce tempa. Organizatorji LM si boljšega rekorda želijo tudi zaradi višjega rangiranja maratona v mednarodnih strokovnih krogih, od sedanje bronaste nalepke bi radi prišli do srebrne.

Tudi po množičnosti ta LM ni bil rekorden, za kakšnih tisoč tekačev več je nastopilo pred dvema letoma. Na treh tekih za odrasle (42, 21, 10 km) so v cilju našteli 15.133 tekačev, od tega 1880 maratoncev. Število maratoncev se je nekoliko zmanjšalo drugo leto zapored, še vedno pa za skoraj petkrat prekaša število maratoncev na drugem najmnožičnejšem slovenskem maratonu, Istrskem maratonu, kjer vsako leto naštejejo nekaj več tekačev na tej razdalji. Tekačice so tudi letos, tako kot lani in predlani, predstavljale 44 odstotkov vseh finišerjev (za primerjavo: na Istrskem maratonu je bil letos njihov delež 47-odstoten), njihov delež po zdržni rasti od prvega LM do leta 2014 (45 odstotkov) stagnira.

Veter je nagajal tudi organizatorjem, ki so svoje delo opravili zelo dobro, kot vselej v zadnjih letih, Ljubljana pa je tekače spremljala še za nekaj odtenkov bolj prisrčno.

Najhitrejši slovenski maratonec Mitja Krevs, državni prvak, je bil enajsti absolutno, na cilj je prišel mukoma in se meter za ciljno črto zgrudil, tako da so ga od tam morali odnesti z nosili. A kmalu si je opomogel; tek do zadnjih atomov moči je njegov stil, podobno je pred časom zmagal tudi na polmaratonu v Palmanovi.

Med ženskami je dvojna zmaga odšla na Primorsko. Jasmina Pitamic Vojska iz Šebrelj pri Cerknem, lanska zmagovalka Bovec maratona, zaradi službenih obveznosti niti ni imela veliko časa za priprave na LM, se je pa v razpoložljivem času osredotočila prav na to tekmo in si za cilj postavila tek pod tremi urami. Treningi so ji pokazali, da bi se to utegnilo zgoditi, vseeno pa je bila po prihodu na cilj presenečena nad dosežkom. Za tekmicami se ni ozirala, tekla je svoj tempo ter si pritekla državni naslov.

Če je bila zmaga Jasmine za koga presenečenje, potem drugo mesto za Petro Tratnik iz Žagoliča pri Colu ni bilo nepričakovano. Letos je Petra zmagala na maratonu v Podbrdu in 50-kilometrskem vipavskem trejlu, na svetovnem prvenstvu v gorskem maratonu pa je s četrtim mestom dosegla svoj tekaški vrhunec. Po SP je nekoliko spustila raven treninga in izpuščala tekmovanja, vendar v Ljubljano ni prišla nepripravljena. »Prvo polovico proge sem pretekla po načrtu, kar dobro mi je šlo, po 30. kilometru pa so me upočasnile težave z želodcem,« je povedala za LT. Za zmagovalko je zaostala za šest minut, to sta bili edini Slovenki s časoma pod tremi urami. Tako Petra kot drugi tekači iz ŠD Nanos so se predstavili v novi opremi.

Primorci (moški) niso dosegali tako vidnih uvrstitev, navedimo pa še dva visoko uvrščena trojčka Primorcev: na DP so se med prvih deset maratoncev prebili Aleš Žontar (6.), Marko Tratnik (8.) in Nejc Lokar (10.), med polmaratonkami pa med prvo deseterico najdemo Veroniko Krečič (7.), Klementino Lemut (9.) in Jano Kotar Ilijaš (10.). Med najboljšimi so bili tudi primorski otroci na sobotnih tekih, odrasli pa so pobrali tudi precej medalj po kategorijah.

 

Izidi:

Maraton, absolutno, moški:

  1. Marius Kimutai (Kenija) 2:08:33
  2. Solomon Kirwa Yego (Kenija) 2:09:36
  3. Albert Korir (Kenija) 2:10:35

Državno prvenstvo:

  1. Mitja Krevs 2:32:25
  2. Simon Navodnik 2:36:37
  3. Gregor Kostec 2:36:54

Ženske:

  1. Shuka Genemo Wote (Etiopija) 2:27:02
  2. Purity Jebichii Changwony (Kenija) 2:27:52
  3. Jane Jelogat Seurey (Kenija) 2:28:05

Državno prvenstvo:

  1. Jasmina Pitamic Vojska 2:53:05
  2. Petra Tratnik 2:59:13
  3. Eva Zorman 3:03:42

Polmaraton, absolutno, moški:

  1. Rok Puhar 1:08:17
  2. Michael Marantelli (Avstrija) 1:09:09
  3. Jan Brešan 1:09:37

Ženske:

  1. Fruzsina Bakonyi (Madžarska) 1:22:38
  2. Klara Ljubi 1:22:49
  3. Biljana Cvijanović (Srbija) 1:24:00

10 km, absolutno, moški:

  1. Jan Kokalj 32:21
  2. Matej Šturm 32:30
  3. Jan Petrač 33:00

Ženske:

  1. Maruša Mišmaš 33:57
  2. Lucia Kimani (BiH) 37:57
  3. Urška Martinec 38:36

Vsi izidi so na povezavi.

 

lm-pupe
Najhitrejše maratonke na državnem prvenstvu: Petra Tratnik, Jasmina Pitamic Vojska, Eva Zorman. Foto: LM

 

lm-marko

Vitezi dobrega teka so tudi tokrat poskrbeli za šov. Predstavili so se kot košarkarji, evropski prvaki. Špela Cvetrežnik je nosila medaljo moža Martina Klešnika, fizioterapevta slovenske košarkarske reprezentance.

 

Fotogalerija 1 je na povezavi.

Fotogalerija 2 je na povezavi.

Fotogalerija 3 je na povezavi.

 

VJ