11. Evromaraton

MILJE

01 10
 2017

Društvo Evinrude iz Milj je na prvi oktobrski dan pripravilo 11. Evromaraton, ki ima že nekaj let podobo trejla z imenom Eko trail Miljskega polotoka . Tudi tokrat so na njem zbrali impresivno število vrhunskih tekačev. Na najdaljši progi je zmagal evropski prvak v gorskem teku Xavier Chevrier, četrta od vseh pa je bila ženska zmagovalka Silvia Rampazzo, svetovna prvakinja v gorskem maratonu.

Na progah dolžin 10 in 25 kilometrov je teklo približno 300 tekmovalcev, med katerimi pa je bilo letos opazno manj Slovencev. Tega ni bil niti najmanj vesel vodja prireditve Graziano Ferlora, ki se je ob tem spotaknil ob »absurdne omejitve«, ki jih tujim tekačem postavlja italijanska atletska zveza Fidal. Prejšnja leta je bilo Slovencev, predvsem Primorcev, na tem prestižnem tekmovanju veliko več in so se redno uvrščali na stopničke (Mitja Kosovelj je na najdaljši progi zmagal trikrat). Morda pa je to pripomoglo k prvi italijanski zmagi v vsej 11-letni zgodovini Evromaratona na najdaljši, tokrat 25-kilometrski progi, a zanjo je moral poskrbeti italijanski državni in evropski prvak, naš znanec z Velike planine Xavrier.

Mitja, ki se tačas intenzivno ukvarja s študijem in očetovskimi opravki, si letos ni privoščil jesenskega izleta na morje. Je pa tudi tokrat tekel njegov stari znanec in dober kolega Jonathan Wyatt, šestkratni svetovni prvak v gorskem teku in od letos predsednik mednarodne gorskotekaške zveze WMRA (glede na to, da z ženo Antonello živi ne tako daleč od slovensko-italijanske meje, bi ga utegnili srečati na zaključku svetovnega pokala WMRA na Šmarni gori). Novozelandec je že zdaj živa legenda svetovnega gorskega teka, pri 45 letih je še izredno prožnega koraka, kar dokazuje iz tekme v tekmo. V Miljah sicer ni dolgo držal tempa prvih dveh, a si je zanesljivo pritekel tretje mesto. Drugi je bil Celestin Nihombre, mladenič iz Burundija, ki ima svojo evropsko bazo v Italiji in ki ni prav veliko zaostal za evropskim prvakom. Četrti je bil Alessandro Maraspin, že zmagovalec X-teka Dimnice, sedmi pa Izolan Asim Kaltak, veteran neizmerne življenjske energije.

Silvia ni imela prave konkurence, Antonella Confortola Wyatt, že tudi večkratna svetovna prvakinja, a pri 42 letih ne več rosno mlada, je za njo zaostala za 13 minut, a pred tretjo Francesco Lettig nabrala za skoraj devet minut prednosti.

Medtem ko so tekmovalci na 25-kilometrski progi startali v Ankaranu in večkrat prečkali mejo (pri izvedbi so pomagali ankaranska občina, hrvatinski gasilci in člani ŠD Sv. Katarina) ter končali v trgovskem središču Montedoro Freetime, so udeleženci 10-kilometrskega teka svojo pot tako začeli kot končali v Montedoru.

Na krajši progi je lansko zmago obranil Simon Strnad, med ženskami pa si je drugo mesto pritekla Vesna Parovel, boljša polovica Alessandra Maraspina.

Letošnja novost je bilo tekmovanje parov na daljši progi, nagradili so po tri najhitrejše moške, ženske in mešane pare. Pripravili so tudi družinski tek na sedemkilometrski progi.

 

Izidi:

25 km (1100 v/m), moški:

  1. Xavier Chevrier (Italija) 1:52:49
  2. Celestin Nihombere (Burundi) 1:53:05
  3. Jonathan Wyatt (Nova Zelandija) 2:08:23

Ženske:

  1. Silvia Rampazzo (Italija) 2:11:45
  2. Antonella Confortola Wyatt (Italija) 2:24:46
  3. Francesca Letig (Italija) 2:35:13

10 km (400 v/m), moški:

  1. Simon Strnad (Slovenija) 54:04
  2. Andrea Mauri (Italija) 54:53
  3. Filippo Pagavino (Italija) 57:08

Ženske:

  1. Elisabetta Giacomelli (Italija) 1:12:04
  2. Vesna Parovel (Italija) 1:14:57
  3. Marzia Peroni (Italija) 1:21:56

Vsi izidi so na povezavi.

 

evro-asiZ leve: Xavier, Jonathan, Antonella, Silvia. Celestin se je skromno umaknil iz kadra.

 

evro-xavierPrihod Xavierja v cilj, kot običajno v poslopju Montedoro Freetime.

 

evro-jonat

Jonathan.

 

evro-aless

Silvia in Alessandro sta 18 kilometrov tekla skupaj.

 

evro-simon

Simon je ponovil lansko zmago.

 

evro-vesna

Vesna se je veselila drugega mesta.

 

evro-cesareCesare Ballaben, živa enciklopedija tekov, s Silvio.

 

evro-par

Najslavnejši par svetovnega gorskega teka odhaja s prizorišča po odlično opravljenem delu.

 

Fotogalerija je na povezavi.

 

VJ