Tekaška stava v Vipavi

VIPAVA

21 07
 2017

V petek, 21. julija 2017, sta se na posodobljenem stadionu v Vipavi v teku na 10.000 metrov pomerila poveljnica Vojašnice Vipava, podpolkovnica Nataša Zorman, in predsednik republike Borut Pahor, vrhovni poveljnik Slovenske vojske. Zmagal je Pahor.

Vzrok za tekaško merjenje je bila stava, sklenjena v začetku junija 2017, ko je Pahor prisostvoval prisegi vojakov v Vipavi. Na njegovo vprašanje, kako dobro so vojaki fizično pripravljeni, je dobil poveljničin odrezav odgovor, da bolje od njega. Sledila je stava o tem, kdo hitreje preteče deset kilometrov, ona ali on. Znano je, da je predsednik izkušen tekač, poveljnica pa je tudi vsestranska športnica. O vsebini stave javnost ni bila obveščena.

Za merjenje tekačev je bil določen dan Pahorjevega obiska v Vipavi, iz logističnih razlogov je bil napovedan start ob 18. uri, ko je bila temperatura še visoka, 33 stopinj. Če bi o tem dogodku poročal kateri od resničnostnih šovov, bi zagotovo dodali: »Tega ne delajte doma!«

Nekaj po 18. uri, pred kakšnimi 200 gledalci, ki so navijali za enega ali drugega tekmeca (sile so bile približno enakomerno razporejene), po nekaj izrečenih duhovitosti, sta se tekača pognala 25 krogom naproti. Zormanova je vseskozi vodila, Pahor ji je taktično sledil. Nekaj krogov pred koncem je Pahor močno potegnil, korak Zormanove pa ni bil več zanesljiv. Predsednik je na cilj pritekel še razmeroma svež, njegov čas je bil 50:33, poveljnici pa so zaradi vročinskega udara in dehidracije nudili zdravniško pomoč. V prenesenem smislu lahko zapišemo, da je junaško padla na bojnem polju in da je pretekla skoraj celotno razdaljo.

Pahor je v izjavi po zmagi priznal, da je imel nekaj prednosti, ki jih je kot tekač z izkušnjami izkoristil, še pred dajanjem izjav pa je skočil do Zormanove in se pozanimal za njeno zdravstveno stanje (ki ni bilo kritično).

Predsednik je torej stavo dobil, glede na to, da je dober tekač, pa še ne moremo trditi, da so naši vojaki v slabi fizični kondiciji. Je pa res, da se lahko zgledujejo po svojem vrhovnem poveljniku. Ne samo zaradi njegovih časov na tekih, temveč tudi zaradi preudarnosti, saj se je ves čas teka oblival z vodo in jo – v nasprotju s tekmico - pil v izdatni meri.

 

stava-prihod
Tekača pred merjenjem moči.

 

stava-napis
Poveljnica je imela krepko podporo svojih vojakov.

 

stava-zmaga
Tako je Pahor pritekel v cilj, ki je za Zormanovo ostal nedosegljiv.

 

Fotogalerija je na povezavi.

Video je na povezavi.

 

VJ