Trejli Vipavske doline

GRADIŠČE PRI VIPAVI

29 04
 2017

Športno društvo Tura je zadnji vikend v aprilu tretjič pripravilo gorske trejle, združene v prireditvi 360 stopinj Vipavske doline. Prijavilo se je več kot 500 tekačev, startne številke jih je dvignilo 435, na ciljih treh trejlov, 25, 50 in 100 km, pa so jih našteli 390. Zmagovalca najdaljše, kraljevske preizkušnje sta bila Marjan Zupančič in Žana Andreeva, postavljeni so bili trije rekordi.

Čudovito vreme, z običajno burjo na Nanosu, je omogočilo teke brez večjih zapletov, prav tako čudovito pa je bilo tudi vzdušje na prireditvi. Bilo je nekaj padcev in slabosti na progi oziroma cilju, takšnih težav, ki sta jih lani povzročala dež in mraz, pa tokrat ni bilo. Tekači so prišli iz 18 držav, ob Slovencih je bilo največ Italijanov, na seznam se je zapisala celo Kanada. Padli so trije rekordi, moška na 25 in 100 km ter ženski na 50 km, najgloblji vtis pa sta naredila Petra Tratnik in Anže Šenk.

Petra je prvič tekla na 50-kilometrskem trejlu, doslej je bila njena najdaljša preizkušnja cestni maraton. Na cilj je pritekla še polna moči, z lahkoto, ob tem pa vpisala za 46 minut boljši čas od dosedanjega rekorda. Najbližja zasledovalka je za njo zaostala za 41 minut. Zdi se, da je Petra našla disciplino, ki ji nadvse ustreza; rojena je nova zvezda slovenskega trejla.

Anže se je že večkrat izkazal na dolgih progah, tokrat pa je presenetil s tem, kako dobro je pariral šampionu Marjanu Zupančiču na ekstremno dolgi progi. Impresivno je bilo videti z ramo ob rami teči peresno lahkega Marjana in orjaka (za gorskotekaške pojme) Anžeta, ki je svojih 90 kilogramov prenašal vseh 100 kilometrov enako uspešno kot pol lažji Marjan. Ta mu je uspel pobegniti šele v finišu teka, sicer pa sta oba po enkrat padla. Anžetu je kožo na kolenu držala skupaj hlačnica, vendar jo je bolj skupil Marjan, potolčen je bil po kolenih, ramenu in obrazu. Pa da ne bi kdo mislil, da je bil njun tek počasen! Oba sta prišla na cilj skoraj uro hitreje od lanskega rekorda Tonija Venclja (letos je organizatorjem pomagal kot metla). Tretji je bil Alen Božič, njegov čas pa je bil boljši od Zupančičevega predlani, ko je ta prvič zmagal na vipavski stotici.

V ženski konkurenci je zmagala Žana Andreeva, ki je lani tekla na pol krajši razdalji, rekorda Ajde Radinje izpred dveh let pa ni ogrozila. Nataša Robnik je bila druga, tretje mesto je zasedla Madžarka Judit Szabo. Zadnjeuvrščeni ultraš na stotici je bil na cilju v nedeljo ob 7.27, po 25 urah in 24 minutah teka/hoje. Ta preizkušnja je bila težavna tudi za organizatorje, ki so vso noč dežurali in spremljali tekače, njihovi prostovoljci zaslužijo priznanje (in zahvalo) prav tako kot tekači.

Na 50 km je Marko Tratnik obranil lansko zmago, čas pa je bil slabši za deset minut. Na progi mu je preglavice delal Sylvain Vouillamoz, a je Francoz na koncu omagal in v finišu zaradi bolečin v nogah bistveno spustil tempo. Prehitela sta ga Janez Justin mlajši in Petra Tratnik; v absolutni razvrstitvi je bila Petra počasnejša samo od brata Marka in Janeza (isto uvrstitev, tretje mesto absolutno, je lani na 25 km dosegla Lucija Krkoč). Petri je sledila postavna Avstrijka Martina Trimmel, tretja je bila Mojca Koligar.

Na srednje dolgi progi je tekel tudi Boštjan Vasle, direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj, tako rekoč najvišji predstavnik države na prireditvi. V svoji kategoriji je osvojil bron, za Ljudstvo tekačev pa je priznal, da je v kar dobri formi – in da nekaj podobnega velja tudi za slovensko gospodarstvo.

Na najkrajši, 25-kilometrski progi je Aleš Žontar postavil rekord, za pet minut je popravil lansko znamko klubskega kolega iz ŠD Nanos Aleša Štora (domači tekači iz Vipavske doline in okolice so bili množično prisotni, ŠD Nanos pa je pridno pobiral medalje). Simon Strnad je bil drugi, le nekaj sekund za njim je na cilj pritekel Matic Čačulovič, Štor pa je bil tokrat četrti.

Med ženskami je na najkrajši progi slavila Tamara Čelesnik, za rekordom Lucije Krkoč je zaostala za pol ure. Druga je bila Italijanka Ida Parisi, to mesto si je pritekla v zaključnem spustu, kar je njena močna stran. Na cilju je bilo nekaj zmede, ker je tekla z modro startno številko, kar naj bi pomenilo, da teče na 50 km, a so organizatorji pojasnili, da je pred startom prosila za prestavitev na krajšo progo. Marija Turšič je za malo presegla mejo treh ur in pobrala priznanje za tretje mesto.

Letos sta tekli samo dve štafeti, boljša je bila tista, ki so jo sestavili v Primorskih gorskih tekih.

Tekači so hvalili organizatorje in lepote Vipavske, letošnji trejli jim bodo ostali v zelo lepem spominu.

 

Izidi:

100 km:

Moški:

  1. Marjan Zupančič (Comet-Craft-Leki) 11:16:56
  2. Anže Šenk (TTSO Jezersko) 11:18:20
  3. Alen Božič 12:58:43

Ženske:

  1. Žana Andreeva 15:10:18
  2. Nataša Robnik (ŠD Zavarovalnica Triglav) 15:31:03
  3. Judit Szabo (Madžarska) 15:48:11

50 km:

Moški:

  1. Marko Tratnik (ŠD Nanos)4:27:10
  2. Janez Justin ml. (ŠD Vaitapu) 4:49:24
  3. Sylvain Vouillamoz (Francija) 4:56:36

Ženske:

  1. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 4:51:10
  2. Martina Trimmel (Avstrija) 5:32:48
  3. Mojca Koligar (ŠD Kekec in Mojca) 5:48:03

25 km:

Moški:

  1. Aleš Žontar (ŠD Nanos) 2:02:12
  2. Simon Strnad (ŠD Nanos) 2:05:18
  3. Matic Čačulovič 2:05:30

Ženske:

  1. Tamara Čelesnik (ŠKD Mekinje) 2:40:30
  2. Ida Parisi (Italija) 2:59:08
  3. Marija Turšič 3:00:34

Štafete (100 km):

  1. PGT (Andrej Trojer, Ivo Kete, Bernard Čermelj) 13:33:20
  2. Vipavci (Anja Klančnik, Tomislav Klančnik, Alenka Premrl Lemut) 15:05:43

Izidi so na povezavi.

 

vipava-petra
Petra Tratnik, nova zvezda slovenskega trejla.

 

vipava-marjan
Potolčeni Marjan Zupančič, novi rekorder 100-kilometrske proge.

 

vipava-anze
Anžetu Šenku je kožo na kolenu držal skupaj tekstil.

 

vipava-naj

Najhitrejši na 100 kilometrov, manjka Madžarka Judit Szabo.

Fotogalerija 1 je na povezavi.

Fotogalerija 2 je na povezavi.

Fotogalerija 3 je na povezavi.

Fotogalerija 4 je na  povezavi.

Video je na povezavi.

 

VJ, foto: organizatorji UTVV, VJ