3. Valentinov tek na Kokoš

LIPICA

18 02
 2017

Astraea Tours, družba, ki se ukvarja s turistično promocijo Krasa, z njo pa tudi istoimensko društvo za promocijo športa na Krasu, je 18. februarja 2017 tretjič pripravila Valentinov tek na Kokoš. Prireditev je ponudila tekmovanje za pokal Primorski gorski teki, temu pa dodala dodatno tekaško ponudbo tekov dvojic in s psi ter pohod. Za točke PGT sta bila z rekordoma proge najuspešnejša Marko Tratnik, ta je ponovil lansko zmago, in Ana Čufer. Udeležba je bila rekordna, našteli so 133 gorskih tekačev, vseh udeležencev pa je bilo še precej več.

Naj se pred omenjanjem izidov zadržimo ob dogodku, ki si zasluži, da ga opišemo najprej. Eden od mlajših tekačev je (verjetno) precenil svoje sposobnosti in se na progo zagnal s (pre)visoko hitrostjo. Še pred polovico proge mu je telo odpovedalo in ga ustavilo. To sta opazila Urša Trobec in Stojan Rodica, gorska tekača z ogromno kilometrino na PGT in bogatimi izkušnjami, Stojan pa je tudi organizator tekov. Ustavila sta se in pomagala mlademu tekaču na noge, nato pa sta ga spremljala do cilja, ki ga je počasi le dosegel. Z vrha Kokoši so ga organizatorji odpeljali v dolino, do zdravnika. Prvi pregled je bil pomirjujoč, vseeno pa je zdravnik odredil opazovanje. Urša in Stojan sta se v skrbi za sotekača odrekla boju za čim boljši čas in uvrstitev, za svojo humano dejanje si zaslužita vse priznanje.

Marko Tratnik je sprva zaostajal za Tržačanoma Rickyjem Sternijem in Mitjo Zobcem, na strmejših odsekih pa ju je dohiteval in pred ciljem tudi prehitel. Ricky je v izjavi za LT povedal, da je na Kokoš tekel že velikokrat in pred leti že tudi dosegel čas pod 13 minutami, tačas pa nima časa za takšen trening, kot bi si ga želel. Markova sestra Petra je lansko zmago tokrat prepustila Ani Čufer. Niti Ana to zimo ni uspela kaj prida trenirati, ukvarjala se je predvsem s pripravo in polaganjem izpitov, a za zmago je imela dovolj moči. Trojček na vrhu je zaokrožila Klementina Lemut, zmagovalka prvega teka PGT 2017 (na Tabor).

Med prvimi desetimi moškimi se je na osmo mesto uvrstil triatlonec Benjamin Skok, ki gorskih tekov sicer ne teče, deseti pa je bil Tanej Fatur, letnik 2006. Tanej, mladi talent iz Ribnice, je bil lani 16. V ženski konkurenci si je četrto mesto priborila mlada Zoja Levec, letnik 2003, mesto za njo se je uvrstila Ana Radivo, ravninska tekačica in triatlonka, katere paradna disciplina je polmaraton.

Je pa Petri in Marku uspelo ponoviti lansko zmago v mešanih dvojicah, pred Zojo in Janezom Levcem ter Jernejo in Slavkom Kržičem. Med moškimi dvojicami sta slavila Zobec in Sterni, sledili so jima lanska zmagovalca Simon Strnad in Anej Likar ter Andrea Gottardi in Igor Millo. V konkurenci ženskih dvojic sta zmagali Čuferjeva in Lemutova pred Bernardo Habe in Ano Radivo (dvakratno zmagovalko polmaratona na Istrskem maratonu) ter Rosano Brišar in Kristino Bele, ki sta zmagali lani.

V teku s psi je z rekordom 11:28 zmagal Žan Žepič, tako kot lani. Razglasili so tudi najhitrejše lanske sezone teka 511 stopnic Nabrežine, z rekordoma sta zmagala Simon Strnad in Ana Čufer.

Organizatorji iz družbe Astraea Tours so se potrudili, veliko so naredili za promocijo in dodatno ponudbo. Skuhali so okusno joto, ponudili brezplačno pivo, delili nagrade, medalje so bile izvirne in so še dodatno razveselile tekače. Bilo pa je tudi nekaj malenkosti, po katerih je videti, da jim še manjka izkušenj na področju tekaške stroke: ciljni prostor ni bil urejen, na seznamih izidov manjkata klubska pripadnost oziroma navedba kraja bivanja tekačev, objavljeni so različni podatki o dolžini proge in višinski razliki (2830 ali 3440 metrov, 263 ali 266 višincev) ... A so si organizatorji priznanje zaslužili, tudi zaradi ukrepanja ob težavah tekača.

Najstarejši tekač Albert Lazar, ki bo 12. maja dopolnil 80 let (ne pozabimo!), tokrat – prvič v življenju – ni prišel do cilja. Pa tega ne gre jemati preveč resno, saj nam je Berto z nasmeškom povedal, da bi tudi tokrat prišel do cilja, če bi bila zaključna prireditev vrh Kokoši in če bi ga tam čakal krožnik dobre jote ...

 

Izidi:

Absolutno moški:

  1. Marko Tratnik 13:26
  2. Riccardo Sterni 13:51
  3. Mitja Zobec 14:31

Ženske:

  1. Ana Čufer 16:20
  2. Petra Tratnik 16:45
  3. Klementina Lemut 17:24

Zmagovalci po kategorijah:

M 1988 in mlajši: Riccardo Sterni
M 1987-1981: Marko Tratnik
M 1980-1974: Boštjan Pintar
M 1973-1967: Simon Strnad
M 1966-1960: Tomaž Devetak
M 1959-1952: Stanko Čufer
M 1951 in starejši: Tine Valič
Ž 1992 in mlajše: Ana Čufer
Ž 1991-1983: Petra Tratnik
Ž 1982-1976: Klementina Lemut
Ž 1975-1969: Kristina bele
Ž 1968-1961: Mihaela Tušar
Ž 1960 in starejše: Marija Moser

Vsi izidi so na povezavi.

 

koko-trijeV cilj prihajata Urša Trobec in Stojan Rodica, ki sta pomagala mlajšemu tekaču v težavah.

 

koko-m

Trije najhitrejši na Kokoši: Riccardo Sterni, Marko Tratnik, Mitja Zobec.

 

koko-z

Tri najhitrejša dekleta: Petra Tratnik, Ana Čufer, Klementina Lemut.

 

koko-ana

Ana Čufer prihaja na cilj v družbi svojega kosmatega prijatelja (na povodcu ga vodi Ivo Kete).

 

koko-andrej

Energija Istrskega maratona na kraški Kokoši.

 

koko-berto

 Albert Lazar bo 12. maja dopolnil 80 let.

 

koko-mala

Zoja Levec, presenečenje v ženski konkurenci.

 

koko-mali

Tanej Fatur je svojo lansko uvrstitev izboljšal za šest mest.

 

koko-medalje

Medalje so bile unikatne, privlačno oblikovane.

 

koko-mpari

Najhitrejši mešani pari.

 

koko-mopari

Najhitrejši moški pari.

 

koko-zpari

Najhitrejši ženski pari.

 

Fotogalerija je na povezavi.

Video je na povezavi.

VJ